Handbal / România va încheia Campionatul Mondial pe lângă obiectiv

Naţionala feminină de handbal a României a fost învinsă de selecţionata Suediei, cu scorul de 34-30 (19-14), luni seară, la Castello, în ultimul său meci din Grupa principală II a Campionatului Mondial din Spania. România nu va reuși să-și atingă obiectivul propus la startul competiției, o clasare în primele 10. Clujeanca Cristina Laslo a fost, din nou, principala marcatoare a României.

Tricolorele, care vor încheia sub performanţa de la Mondialul din Japonia (2019), au făcut o primă repriză destul de bună, însă au cedat pe finalul ei, iar în cele din urmă diferenţa aceasta s-a regăsit pe tabelă la final. Jocul a fost echilibrat în prima parte, scandinavele reuşind să se desprindă la trei goluri pentru prima oară, 12-9, în min. 18. Erorile comise de echipa României în finalul primei părţi au făcut ca Suedia să înscris patru goluri la rând, de la 15-14 la 19-14, scor care s-a înregistrat la pauză. În debutul reprizei secunde, Suedia şi-a mărit avansul la şase goluri, 22-16 (ecartul maxim), dar echipa antrenată de Adrian Vasile a reuşit să recupereze până la 22-20. Nordicele s-au desprins din nou la cinci goluri (28-23), scorul oscilând în jurul acestei diferenţe, pentru ca rezultatul final să fie 34-30, Suedia obţinând calificarea în sferturile de finală în urma acestui succes. Pentru România au marcat Cristina Laslo 7 goluri, Crina-Elena Pintea 6, Bianca-Maria Bazaliu 4, Dana-Andreea Rotaru 4, Bianca Elena Harabagiu 3, Laura Moisă 2, Lorena-Gabriela Ostase 1, Maria-Mădălina Zamfirescu 1, Alexandra-Diana Badea 1, Alexandra Dindiligan 1. Yuliya Dumanska a parat 11 aruncări, având un procentaj de 25%. De remarcat că România a ratat şi trei aruncări de la 7 metri (Laslo – 2, Pintea).

România este singura echipă prezentă la toate cele 25 de ediţii ale Campionatului Mondial (incluzând-o şi pe aceasta). La precedenta ediţie, în 2019 (Japonia), tricolorele s-au clasat pe locul 12. România are în palmares patru medalii la Campionatul Mondial: una de aur (1962), două de argint (1973 şi 2005) şi una de bronz (2015).

 

 

Adrian Vasile dă vina pe ghinion: ”N-am avut noroc la tragerea la sorți”

Selecţionerul echipei naţionale de handbal feminin a României, Adrian Vasile, a afirmat că evoluţia echipei îi dă şansa să spere la mai mult, chiar dacă s-a arătat total nemulţumit de locul 13, cel mai bun pe care îl poate ocupa formaţia sa la finalul competiţiei. „Am fost crescut gândindu-mă doar la locul unu şi nu pot să mă uit la locul 13 şi să fiu mulţumit, indiferent de evoluţia din teren. Pentru pentru mine, în aceste şase luni, echipa naţională este schimbată faţă de turneul preolimpic şi calificări. Pentru aceste şase luni echipa asta progresează şi o face foarte bine. Şi doar din punctul acesta de vedere sunt mulţumit, dar locul 13 nu are cum să mă mulţumească. Nu pot să acord o notă echipei pentru acest turneu, dar este de trecere. Din ce arată echipa pe teren, din foarte multe puncte de vedere, arată bine. Vedem un grup care se stoarce de orice fel de resursă, care luptă până la capăt, acestea sunt lucrurile de bază. Cu acest turneu noi ne-am dat şansa să sperăm”, a declarat Vasile la finalul partidei cu Suedia. El consideră că echipa României ar fi avut nevoie şi de puţin noroc la tragerea la sorţi, în acelaşi timp precizând că nivelul campionatului intern ar trebui să se ridice la cel al întrecerilor internaţionale pentru a obţine performanţe. „E locul 13 într-o zi de 13. Tot ceea ce contează la sfârşitul unei competiţii este clasamentul, într-adevăr. În drumul nostru către primele opt am dat de campioană, de trei echipe extraordinare şi poate uneori ai nevoie şi de puţin noroc la tragerea la sorţi. Dar sunt convins că dacă lucrurile vor continua corect şi fetele acestea vor face un un pas şi încă un pas poate că acel dram de noroc de care ai nevoie în sport va veni. Nu a fost acum acum, am fost nevoiţi să mergem la deal cu totul. Modul în care s-au comportat fetele în toată perioada aceasta arată foarte multe lucruri bune despre ele. Trebuie să creadă în ele, au un viitor frumos. Turneul acesta arată că din punct de vedere fizic am făcut un pas în plus faţă de trecut, dar trebuie să îl facem mai bine. Trebuie ca munca pe care o facem zi de zi la cluburi să se apropie şi să fie la nivel internaţional, de top, care se poate vedea aici şi în Liga Campionilor. Să te adaptezi la trei sisteme diferite de joc arată că jucătoarea română de handbal are creier şi asta este mişto. Acum trebuie să muncim doar la baza. Talentul este ‘wow’, dar munca este cheia. Trebuie să aliniem handbalul care se joacă în România la nivelul acesta sau cel care se joacă în Liga Campionilor”, a adăugat tehnicianul român.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut