Guvernul nu introduce taxe noi, dar majorează accizele. Se scumpesc țigările, alcoolul și sucurile

Proiectul de modificare a Codului Fiscal prevede creşterea la 9% a TVA pentru băuturile nealcoolice care conţin adaos de zahăr, majorarea accizelor pentru ţigarete și creşterea impozitului pe dividende de la 5% la 8%.

Noile prevederi propun majorarea accizelor pentru alcool și băuturi alcoolice, începând cu 1 august 2022. Astfel acciza totală pentru țigarete crește de la 563,97 lei/1.000 țigarete la 594,97 lei/1.000 țigarete. De asemenea, se propune un nou calendar de creștere graduală a nivelului accizei totale pentru țigarete.

În domeniul fiscal se propune modificarea plafonului până la care se acordă facilităţile în construcţii, sectorul agricol şi industria alimentară, de la 30.000 lei lunar la 10.000 lei lunar, inclusiv. Astfel, pentru suma din venitul brut lunar ce depăşeşte 10.000 lei nu se aplică facilităţile fiscale. Se mai propune majorarea impozitului pe dividende, de la 5% la 8%, pentru dividendele distribuite/plătite între persoane juridice române, precum şi pentru cele distribuite/plătite nerezidenţilor. O altă modificare vizează reducerea plafonului veniturilor obţinute în anul precedent, de la 1.000.000 euro la 500.000 euro, precum și introducerea condiţiei ca microîntreprinderea să aibă cel puţin un salariat, situaţie în care este necesară eliminarea cotei de impozitare de 3%.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut