Guvernul nu a soluționat revendicările angajaților din Sănătate. Urmează noi greve?

Discuțiile între reprezentanții sindicatelor din Sănătate și guvernanți nu au dus la o rezolvare a situației încordate din sistemul sanitar românesc, astfel că sindicalișii nu exclud recurgerea la noi acțiuni de protest.

„Am ieşit cu o concluzie care nu ne satisface. (…) Ei spun că nu pot să răspundă (dacă sunt bani pentru creşterile salariale – n.r.), că sunt în căutări, în încercări, găsim soluţii. Au mai apărut şi altele. Mâine o să avem un Birou Executiv şi săptămâna viitoare un Consiliu Naţional şi o să vedem ce decid colegii, în momentul în care suntem în acelaşi punct. Deci, nu am depăşit punctul”, a afirmat preşedintele Federaţiei Sanitas din România, Leonard Bărăscu. Iulian Pope, prim-vicepreşedintele Sanitas, a adăugat că vor continua întâlnirile la ministerele de resort, în special la Ministerului Muncii şi Ministerul Sănătăţii. El a mai spus că apreciază deschiderea la dialog a premierului, dar colegii aşteptau mai mult de la această întâlnire şi sunt posibile acţiuni de protest.

Reamintim că, la sfîrșitul anului trecut, personalul sanitar din spitale, inclusiv în cele din județul Cluj, a intrat în grevă japoneză, ca protest față de prevederile Ordonanței ”trenuleț” prin care le-a fost amânată aplicarea unor majorări salariale prevăzute de legislația în vigoare. Revendicările sindicaliștilor includ: acordarea salariilor de bază la nivelul prevăzut de lege pentru anul 2022, tuturor categoriilor de personal din Sănătate și Asistență Socială; acordarea sporului pentru condiții de muncă pentru toate categoriile de personal, procentual din salariul de bază; acordarea celorlalte drepturi salariale – spor de tură, spor de noapte, gărzi etc – procentual din salariul de bază; acordarea indemnizației de hrană, a indemnizației lunare pentru titlul de doctor, a indemnizației de vacanță, în funcție de salarul minim brut pe țară; plata orelor suplimentare efectuate peste timpul de muncă; acordarea celorlalte drepturi salariale.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut