Guvernul Ciolacu, patru zile de tăcere

Continuă să curgă reacțiile la declarațiile premierului ungar făcute la  sfârșitul săptămânii trecute la Tușnad. Numeroși politicieni au ținut să ia atitudine față mitocăniile lui Orban Viktor, însă e surprinzător faptul că Guvernul României nu a avut până acum nicio reacție la ofensele aduse de politicianul de la Budapesta atât României cât și unor oficiali români. 

Eurodeputatul Corina Crețu: Uniunea Europeană înseamnă solidaritate și nu revizionism

Eurodeputatul român Corina Crețu este de părere că declarațiile premierului ungar Orban Viktor făcute în tabără de la Tușnad constituie un eveniment prin care politicianul de la Budapesta încearcă să își țină susținătorii din Ardeal aproape, din rațiuni strict electorale. Fostul comisar european pentru Politică Regională spune că oricât de îndârjit ar suna acest mesaj revizionist rostit pe pământ românesc, timpul lui va trece, dacă nu a trecut deja. „După mai mult de 48 de ore de la discursul premierului Ungariei de la Băile Tușnad, încă apar reacții diverse legate de ideile promovate în cadrul așa-numitei Școli de Vară, în fapt doar un eveniment prin care politicianul de la Budapesta încearcă să îți țină susținătorii din Ardeal aproape, din rațiuni strict electorale.

Intenția mea nu este de a răspunde unor mesaje de instigare cu și mai multă patimă, ci din contră – să calmăm populația și să ne vedem liniștiți în continuare de viețile noastre.

Destul am îndurat în ultimii 3 ani. Chiar nu este cazul să ne facem atâtea griji pentru un rol pe baza căruia Viktor Orban își culege la fiecare scrutin procente frumoase din partea etnicilor maghiari din România. Și oricât de îndârjit ar suna acest mesaj revizionist rostit pe pământ românesc, timpul lui va trece, dacă nu a trecut deja. Este doar zbaterea unei cauze false, expirate și imposibile”, a spus eurodeputatul Corina Crețu.

Deputatul PSD,  Patriciu Achimaș Cadariu: Discursul lui Orban Viktor „odios”

La rândul său, deputatul PSD de Cluj, prof. univ. dr. Patriciu Achimaș Cadariu, a catalogat drept „odios” discursul premierului Ungariei, Orban Viktor, de la Băile Tușnad despre „rasa mixtă”. „Pe scurt, Viktor Orban a spus că popoarele europene, în special cele occidentale, sunt amestecate cu oameni din afara Europei, politică ce a dus la apariția unei lumi de „rasă mixtă”, exact ce dorește să evite Ungaria pe propriul teritoriu din dorința de a-și conserva identitatea națională și creștină”, a explicat deputatul.

Patriciu Achimaș Cadariu avertizează că dacă trăim într-o epocă în care ideologia bate biologia, avem mari probleme. „Dacă nu ne adaptăm politica, doctrinele și ideologiile la demonstrațiile științifice, atunci riscăm să revenim la apucăturile din perioada inchiziției.

Cromozomii au fost descifrați și știm că, indiferent de culoarea tenului sau a ochilor, împărtășim aceleași gene, suntem aceiași oameni. Mergând mai departe pe analiză genetică, știm că toți suntem rase mixte, într-o exprimare de-asta sinistră care ne aduce aminte de ideologia nazistă, responsabilă de milioane de crime.

Națiunile au rezultat din diverse valuri de migrații, suntem cu toții hibrizi. Există astfel de exerciții, în care ­mulți extremiști, în momentul în care și-au analizat genomul, au realizat că au moșteniri din partea unor rase, așa cum le numesc ei, pe care le înjură”, a subliniat deputatul.

Privind spre ce se întâmplă la noi, în Cluj în mod particular dar și la nivel național, Patriciu Achimaș-Cadariu crede că imigranții nu amenință identitatea națională a românilor.

„Dacă realizăm ce înseamnă esența românismului, ceea ce reprezentăm, nu punându-ne tricolorul în piept ci trăind cu tricolorul în piept, cei care doresc să facă asta, pentru că e o chestiune de opțiune individuală, dacă ne protejăm cultura la modul civilizat și european, așa cum o face Franța, Italia sau Germania, așa cum o fac toate națiunile care nu au complexe de inferioritate, atunci nu văd niciun rău în diversitatea etnică și culturală.

Ne va aduce multe plusuri și o vedem exprimată și în Cluj, unde avem multiple comunități formate din tineri care vin de pe mai multe continente”, a mai adăugat Patriciu Achimaș Cadariu.

Adrian Oros: Nesimțirea lui Viktor și micimea lui Marcel

Senatorul clujean Adrian Oros, lider al formațiuni Forța Dreptei Cluj spune că este evident, de multă vreme, pentru toată lumea că Viktor Orban este un cal troian al Rusiei.

„Un lider din ce în ce mai izolat, care vinde cetățenilor maghiari iluzia redesenării granițelor.

Totuși, Ciolacu l-a primit la o întâlnire informală la București, și apoi s-a lăudat că a introdus în discuție ”susținerea” Budapestei pentru intrarea României în Schengen.

Și că i-a “recomandat diplomatic” să nu mai înregistreze la Tușnad derapaje anti-UE și pro-Rusia.

A lăsat chiar să ajungă la public imagini cu prânzul unde a avut loc “înțelegerea”, a precizat parlamentarul. Adrian Oros arată că Orban și-a bătut joc de Ciolacu și așa cum era lesne de anticipat, premierul Ungariei s-a comportat ca de obicei cu obrăznicie și avut o poziție revizionistă clară. „Mai mult, a încercat un mic șantaj pe tema Schengen și a dat detalii despre o notă MAE legată de temele sensibile.

Să legitimezi un actor politic nefrecventabil și să îi dai  o greutate politică nemeritată pe tema Schengen, demonstrează cât de puține înțelege acest absolvent târziu de privată.

Să crezi că Ungaria ar putea juca un rol decisiv în aderarea României anul viitor, când Budapesta va deține președinția rotativă a UE, e noaptea minți.

Azi, Ungaria pur și simplu nu mai are voce în UE si este greu de crezut că Victor Orban ar putea schimba veto-ul Austriei și Olandei (în cazul Bulgariei).

Mai mult, Orban pur și simplu nu și-ar permite să nu pună subiectul pe agenda UE în a doua parte a anului 2024, pentru că ar deveni un paria pentru etnicii maghiari din România.

În ceea ce privește comportamentul revizionist a lui Orban, lucrurile erau clare demult.

Dacă ne întoarcem în timp șase ani și ne aducem aminte anul 2017 din plină eră Liviu Dragnea. Atunci, în 2017, Ungaria condusă de același Viktor Orban și-a exercitat dreptul de veto și a blocat aderarea României la OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică), aderare care era și este principalul obiectiv de politică externă al României de după aderarea la NATO și integrarea în Uniunea Europeană”, a spus Adrian Oros. El a precizat că pentru români este de neînțeles tăcerea complice a lui Ciolacu. „Ciolacu tace mormântal de câteva zile, după ce Orban a declarat chiar din inima României că ”noi nu am afirmat niciodată că Ardeal și Ținutul Secuiesc ar fi unități teritoriale române”. Lipsa de reacție a lui Ciolacu față de derapajul aberant a lui Orban arată că acesta nu înțelege nimic. Un “lideraș politic” care a fost ajutat să își elimine adversarii politici din PSD, unii dintre ei beneficiari ai avantajului nedrept al bacalaureatului.

Asta este de fapt Marcel. Un personaj viclean creat de scribi bine plătiți si de statul paralel, incapabil a se lua la trântă pentru adevăratele mize politice”, a arătat Oros.

Boc  „Viktor Orban a fost copilul răsfățat al Uniunii Europene”

„Viktor Orban a fost copilul răsfățat al Uniunii Europene până la un punct. Este în continuare copilul răsfățat al Europei prin tot felul de declarații pe care le face, care depășesc din nefericire cadrul conviețuiriii într-o Europă pe care ne-o dorim cu toții echilibrată și fără excese. Sunt convins că în condițiile în care Ungaria se apropie încet, dar sigur, de președinția Consiliului Uniunii Europene discursul domnului Orban va trebui să fie în consonanță cu valorile europene. Nu există alternativă, decât în consonanță cu ceea ce Europa gândește la unison. Nu poți să fii în UE și să promovezi idei și soluții care țin de lucruri ce nu aparțin UE. A fost un copil răsfățat al Europei, cred că acum trebuie să intre toate lucrurile în normal, în condițiile în care avem război la granițele Europei, și toți cei care suntem în granițele aceluiași spațiu de democrație și prosperitate trebuie să vorbim aceeași limbă. Evident, respectând diversitatea, dar valorile mari europene nu pot fi puse în discuție. Altfel, te autoexcluzi de la sine”, a spus Emil Boc.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut