Guvernul a ras Turda din istoria Revoluţiei din 1989

Conformarea la textul Ordonanţei Guvernului nr. 95, din 30 decembrie 2014, acreditează concluzia că la Turda nu s-a luptat în evenimentele din decembrie 1989, soldate cu prăbuşirea regimului comunist. Ordonanţa, contestată de către revoluţionarii turdeni, consacră drept acţiuni revoluţionare doar cele în urma cărora au murit oameni pînă în momentul fugii soţilor Ceauşescu de pe acoperişul clădirii unde funcţiona Comitetul Central al Partidului Comunist Român.

revolutionariDeoarece acel eveniment s-a petrecut în ziua de 22 decembrie 1989, în jurul prînzului, iar la Turda primele victime s-au consemnat abia în 23 decembrie, potrivit OG 95, unde se stipulează că Revoluţia s-a încheiat odată cu fuga din Bucureşti a cuplului dictatorial, rezultă că luptătorii turdeni din Decembrie 1989 nu fac parte dintre revoluţionari. Cu alte cuvinte, circa 80 de oameni, cu certificate de revoluţionar, „au jucat într-un film care s-a încheiat înainte ca ei să intre în roluri!”

Preşedintele Asociaţiei Luptătorilor din 22 Decembrie 1989 Turda, Marian Popescu, i-a invitat pe cei 14 parlamentari ai judeţului Cluj la o discuţie despre lacunele textului OG 95 din 30 decembrie 2014, cu intenţia mărturisită de a le cere să nu voteze legea prin care se va aproba această ordonanţă.

În cadrul întîlnirii, desfăşurate vineri, 23 ianuarie, de la ora 14, la Primăria din Turda, parlamentarii care au dat curs invitaţiei, respectiv senatorul Alexandru Cordoş, împreună cu deputaţii Mircea Irimie, Ion Moldovan şi Radu Zlati, i-au asigurat pe revoluţionarii turdeni că vor încerca „să dreagă busuiocul”. Deputatul Mircea Irimie, care a mărturisit că a tras trei gloanţe cu ocazia evenimentelor desfăşurate la Turda în timpul Revoluţiei, a propus să se trimită premierului Victor Ponta o adresă clară, „în care să-i explicăm exact cum stau lucrurile”.

OG 95 nu poate fi abrogată decît de Curtea Constiotuţională, la sesizarea Avocatului Poporului, „însă în Parlament se pot modifica articolele a căror formulare lezează interesele revoluţionarilor turdeni”, a apreciat Mircea Irimie.

Deşi face parte din coaliţia aflată la guvernare (PSD+PC+UNPR), senatorul Alexandru Cordoş consideră că OG 95 nu respectă spiritul Revoluţiei Române. În opinia lui Corodoş „buba” se află la Secretariatul de Stat pentru problemele Revoluţionarilor. „Acolo au fost întotdeauna alte interese decît cele ale revoluţionarilor. Nu ştiu de ce”, a mărturisit senatorul social-democrat de Turda. Cordoş i-a asigurat pe revoluţionarii turdeni că „nimeni nu ia niciun certificat de revoluţionar de la nimeni. Am primit azi (n.r: vineri, 22 ianuarie) asigurări în acest sens de la Cancelaria primului-ministru”, a precizat senatorul social-democrat de Turda. „O recunoştinţă a societăţii pentru cei care şi-au riscat viaţa la Revoluţie trebuie să existe. Chiar şi materială”, consideră Cordoş.

Primarul Turzii, Tudor Ştefănie, participant de asemenea la întîlnirea de vineri, 23 ianuarie, a punctat: „Evenimentele desfăşurate la Turda în decembrie 1989 fac parte din Revoluţie. Nu am crezut niciodată că se va ajunge la retragerea dreptului istoric al Turzii de a figura în cartea Revoluţiei”. În aceeaşi ordine de idei, preşedintele PSD Turda, Cristian Matei, a spus că, în opinia sa „nu este normal să corectăm legi prin ordonanţe de Guvern. Ceea ce naţia română le-a dat, nu le poate lua cineva. Dacă în anul 2015 cineva este obligat să facă greva foamei pentru a-i fi recunoscute nişte drepturi, înseamnă că Revoluţia nu s-a terminat”, a conchis Matei, cu referire la protestele iniţiate de către revoluţionarii turdeni la adresa puterii executive centrale, după emiterea OG 95, din 30 decembrie 2014.
La Turda, evenimentele din decembrie 1989 s-au soldat cu 13 morţi şi 31 de răniţi.

Emil HĂLĂŞTUAN

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut