Gustul de azi și de altă dată

În expoziția Se drege după voie, deschisă la galeria Art Melange, Lavinia Pîslaru se apleacă asupra unei teme nu tocmai la îndemâna oricărui tânăr și anume gastronomia tradițională. Ceea ce este și mai interesant e faptul că se oprește asupra unor detalii care fac, realmente, deliciul privitorului (precizia rețetarului, specificul local), reactualizând autenticitatea și calitatea preparatelor culinare, gătite într-un anumit ritm și cu ingrediente bine alese.

Varietățile sunt scoase la lumină dar artista reușește la fel de bine să jongleze de o manieră convingătoare și cu tonurile de gri, predominante frecvent într-o bucătărie (avem, de pildă, exemplul veselei). Prezența umană este subtil introdusă – este vorba de mâinile mamei – atât cât este necesar, lăsând procesele de (pre)gătire să vorbească de la sine.

Tușe viguroase, contururi bine definite, contraste de mare efect vizual. Indiferent că vorbim de lucrările de mai mici dimensiuni sau de cele mai generoase ca întindere, arta Laviniei Pîslaru cucerește prin apropierea de un mediu familiar, de partea aceea din noi de care rămânem întotdeauna conectați, oriunde ne poartă pașii prin viață: căldura ambianței de acasă, bucuria unei mese proaspăt pregătite, agilitatea bucătăreselor pe care, cu un apel la memoria afectivă, le regăsim în familia fiecăruia dintre noi.

În proiectul de față, alimentele, pe care deseori le considerăm, probabil, ceva banal într-o oarecare măsură, prind viață și transmit un mesaj puternic. Specificitatea, culoarea locală despre care pomeneam la început sunt subliniate de prezența unor elemente cheie: ștergare, bliduri cu motive populare, cuptorul vechi de lut, ustensile de bucătărie tradiționale, nu în ultimul rând chiar de preparatele pe care ni le propune – palaneț, pulpe de pui, prăjitură de casă…

Expoziția „Se drege după voie” mai poate fi vizitată până miercuri, 5 aprilie, în spațiul galeriei Art Melange (Piața Unirii, nr. 10, intrarea prin curte, stânga), în zilele de luni-vineri între orele 9 – 18, iar sâmbăta între 9 – 14.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut