Grupul francez Framatome va furniza combustibil nuclear Ungariei

Grupul francez Framatome va furniza combustibil nuclear Ungariei, a anunţat marţi Budapesta, în cadrul eforturilor de diversificare energetică întreprinse de această ţară din Europa Centrală de la începutul războiului în Ucraina, potrivit AFP.

Un acord a fost semnat între cele două părţi pentru a-şi extinde parteneriatul la „aspectul operaţional şi la furnizarea de combustibil nuclear”, potrivit Ministerului Afacerilor Energetice ungar.

„Acest protocol confirmă angajamentul nostru de a contribui la diversificarea şi securitatea aprovizionării cu combustibil” a parcului nuclear existent, a declarat PDG Framatome, Bernard Fontana, citat într-un comunicat separat.

Niciun detaliu nu a fost oferit asupra calendarului acestei afaceri.

Grupul francez afirmă că „a dezvoltat de mai mulţi ani o soluţie industrială” pentru a alimenta reactoarele de concepţie sovietică, 19 fiind încă operaţionale în Bulgaria, Slovacia, Republica Cehă, Finlanda şi Ungaria.

Unica centrală nucleară ungară este situată la Paks, la circa 100 km de Budapesta.

Premierul naţionalist Viktor Orban semnalase în weekendul trecut într-o reuniune cu uşile închise intenţia sa de a înlocui combustibilul rusesc cu cel francez, potrivit unor surse intervievate de site-ul independent Telex.

Guvernul ungar promovează în mod regulat energia nucleară în cadrul UE, prezentându-se drept un „aliat de neclintit al Franţei în această luptă”.

Preocupat de altfel să menţină legături cu Moscova, premierul Viktor Orban a lansat şantierul extinderii centralei de la Paks care prevede construirea până în 2030 a două noi reactoare, în colaborare cu conglomeratul rusesc Rosatom.

Acest proiect de 12,5 miliarde de euro este finanţat în proporţie de 80%, adică 10 miliarde de euro, printr-un împrumut făcut de Rusia Ungariei, care va acoperi restul de 2,5 miliarde de euro.

Noile unităţi, cu o capacitate de 1,2 gigawaţi fiecare, vor completa cele patru reactoare actuale, construite în anii 1980 şi care asigură aproape jumătate din producţia de electricitate.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut