Granturi pentru reducerea riscului de abandon școlar

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat, miercuri, lansarea în consultare publică a Ghidului solicitantului pentru Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar, prin care unitățile de învățământ preuniversitar de stat pot obține granturi care să conducă la diminuarea riscului de abandon școlar.

„În 2020, România a avut una dintre cele mai mari rate de părăsire timpurie a școlii din Uniunea Europeană. O parte dintre elevi, mai ales din mediul rural și urban marginalizat, abandonează școala încă din timpul gimnaziului. Pentru a preveni și a reduce acest fenomen, am lansat în consultare Ghidul  Solicitantului pentru Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS). Suntem la runda a II-a programului, ghidul a fost îmbunătățit în urma feedbackului primit de la beneficiarii rundei I, dar suntem în continuare deschiși la recomandări. Acest program oferă unităților de învățământ oportunitatea să acceseze până la 300.000 de euro și să ofere elevilor tot sprijinul de care au nevoie pentru a participa la ore și pentru a-și dezvolta competențele corespunzătoare vârstei” – a scris Ligia Deca, într-o postare pa pagina sa oficială de Facebook.

Prin intermediul acestui apel de proiecte, unitățile de învățământ preuniversitar de stat pot obține granturi pentru intervenții care să conducă la diminuarea riscului de abandon școlar, îmbunătățirea rezultatelor obținute de elevi în cadrul evaluărilor naționale, creșterea procentului de elevi care finalizează învățământul gimnazial, precum și pentru creșterea participării absolvenților învățământului gimnazial la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a și a ratei de tranziție de la învățământul secundar inferior la învățământul secundar superior.

Apelul se adresează unităților de învățământ preuniversitar de stat, de masă sau special, cu personalitate juridică și care au o rată de abandon școlar ridicată și performanță școlară scăzută la nivel gimnazial. Alocarea financiară a acestui apel de proiecte este de 265 de milioane de euro, fără TVA.

Potrivit Ministerului Educației, categoriile de activități eligibile sunt: activități de identificarea și monitorizare a elevilor în risc de abandon școlar – MATE (obligatorii); activități de prevenire, intervenție și compensare (obligatorii); activități pedagogice și de sprijin; activități extra-curriculare și/sau extra-școlare; activități de informare, consiliere, asistență și educație a părinților/tutorilor legali; activități specifice pentru copiii/ tinerii care nu frecventează nici o formă de educație; alte tipuri de activități care contribuie la prevenirea și reducerea abandonului școlar, în corelație cu nevoile identificate; activități de formare a profesorilor organizate în mediul fizic/ online; lucrări de amenajare minore, achiziționarea de bunuri (opționale); activități digitalizare proces educațional (obligatorii).

Observațiile și recomandările referitoare la Ghidul solicitantului pot fi trimise pe adresa de e-mail consultare.pnras2@edu.gov.ro, până în 28 martie.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut