Gherlenii vor cumpăra carne de miel doar din marile magazine

Din cauza pandemiei, Oborul de animale de la marginea municipiului Gherla este închis, iar în piaţa agroalimentară este strict interzisă comercializarea mieilor.

După cum am aflat de la şeful Circumscripţiei Sanitar-Veterinar şi Siguranţa Alimentelor din încinta pieţii agroalimentare, dr. Vasile Cecan, în această perioadă sunt restricţii drastice privind desfacerea cărnii de miel. Peste tot în oraş se fac verificări, iar cei găsiţi cu nereguli sunt sancţionaţi conform legii. Se urmăreşte situaţia şi în stânele din împrejurimile localităţilor rurale de pe Valea Someşului Mic, unde, în anii trecuţi, pe vremea asta, se vindeau numeroase animale. De la Apahida până la Dej există zeci de ferme private, unde sunt crescute mii de ovine, dar aceste unități nu mai vând miei la faţa locului. Dacă totuşi crescătorii de animale au aprobare pentru vînzare, marfa trebuie să corespundă cerinţelor de igienă şi să aibă certificat de sănătate. De asemenea, nu se mai vînd miei din gospodăriile populaţiei de la sate. Acum doi ani se mai întâmpla şi asta, însă, de când s-a introdus carantina şi în mediul rural, acest tip de comerţ este interzis.

În această situaţie gherlenii sunt obligaţi să-şi procure carene de miel din marile magazine din localitate, unde și în anii trecuţi a fost marfă din belşug. De unde a provenit carnea nu ştim exact, dar după părerea unor gospodine din ţări ca Italia sau Spania. Şi asta în situaţia în care, în jurul oraşului Gherla, sunt comune unde efectivele de oi depăşesc 3.000 de capete!

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut