Galerie foto&Video | Lumea înălțimilor. Tur în turnul bisericii Sfântul Mihail din Cluj-Napoca

Turnul Bisericii Sfântul Mihail din Piața Unirii a fost deschis sâmbătă publicului iar zeci de persoane au ținut să admire orașul din acest edificiu. Turnul bisericii romano-catolice oferă o panoramă excepțională iar cei care aleg să urce până la ultima treaptă a scărilor au parte de o experiență inedită.

Biserica catolică „Sf. Mihail” din Cluj-Napoca este a doua cea mai mare biserică gotică din România.

La construcția bisericii a început să se lucreze încă din anul 1316, pe vremea regelui Carol Robert de Anjou.

Biserica catolica Sf. Mihail constituie prima versiune deplină a bisericii-hală din Transilvania. Marca faza de tranziție de la concepția goticului matur la morfologia goticului flamboiant din perioada târzie.

Intrarea în biserică păstrează o inscripție a anului 1444. Este anul în care s-a terminat construirea bisericii și construcția blazoanelor lui Sigismund de Luxemburg.

Biserica a fost proiectată în stil baroc, fiind reconstruită de mai multe ori de-a lungul timpului.

Biserica „Sf. Mihail” din Cluj-Napoca adăpostește un număr reprezentativ de altare și anume 11 în total, din care 5 altare sunt gotice din perioade medievală și 5 altare sunt baroce.

Altarul utilizat pentru ținerea slujbelor în prezent este construit in stil neogotic si datează din anul 1870. Corpul amvonului fiind cioplit din lemn.

Masivul turn neogotic al bisericii catolice „Sf. Mihail” din Cluj-Napoca are 80 metri înălțime. Împreună cu crucea de patru metri se spune că ar fi cel mai mare turn de biserică din România.

În partea de sud-vest a parterului turnului se află capela Schleynig. Ctitoria este atribuită parohului Gregorovius Schleynig, ale cărei armonii sunt înfățișate pe cheia de boltă. În 1480 bolta a fost înlocuită aici în cruce pe ogive, prima de acest gen din Cluj.

Aici a fost botezat Matei Corvin, considerat a fi cel mai mare rege al Ungariei. Numai în această parte a bisericii se mai păstrează o parte a picturilor murale (în capela Schleynig).

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut