Galeria de artă FĂCLIA: Icoana, fereastra spre Cer, liantul legăturii noastre cu Dumnezeu

vernisaj joi, 17 iunie, 17. 00 * strada Clinicilor 33

Galeria de artă Făclia are plăcerea de a vă invita să o cunoașteți pe Anda Moldovan, să vă familiarizați cu arta ei și temele propuse, prima întâlnire fiind sub generoasa umbrelă a artei icoanei. Artă pretențioasă, artă cultivată încă de pe băncile școlii. Am mai scris și am evidențiat de foarte multe ori, aportul cadrelor de specialitate în formarea gusturilor la tineri, apropierea de arta vizuală în toate formele ei de manifestare.

Anda Moldovan a avut-o alături de ea pe doamna profesoară de religie Ionița Timiș, cea care i-a ”explicat etapele acestui proces, cea care mi-a arătat cumde la o simplă sticlă ce nu reprezintă nimic, se naște o fereastră spre cer, așa cum îmi place mie să numesc icoana. De-a lungul anilor de liceu am participat cu icoanele la numeroase concursuri și olimpiade de meșteșuguri artistice tradiționale, de la care m-am întors de multe ori cu premiul 1. Cu timpul am realizat că această artă trebuie să fie cunoscută de cât mai multă lume, așa că mi-am organizat propriile ateliere de pictură a icoanelor pe sticlă. Am ținut ateliere la Cluj-Napoca, în numeroase alte localități ale județului Cluj, atât pentru copii, cât și pentru adulți. Pentru mine a picta icoane înseamnă mai mult decât să așterni niște culori pe sticlă, are o însemnătate ce trece ușor pragul zămislirii noastre. Văd icoana ca pe o mlădiță ce-și înalță tulpina spre Cer, având rădăcinile adânc înfipte aici, în pământul nostru. Cinstind icoana cinstim chipul zugrăvit pe ea. Icoana este liantul direct între mine și Dumnezeu, între noi și Dumnezeu”. Admirabil! Atâta mai pot spune, admirabil.

Între teme abordate se regăsesc Maica Domnului cu Pruncul, , Maica Domnului îndurerată, Cina cea de taină, Sf. Nicolae, Sf. Gheorghe, Sf. Andrei, Pantanassa, Sf. Paraschieva, Sf. Constantin și Elena, Sf. Ștefan, Sf. ap. Andrei, Sf. Nectarie…, tot ce aveți de făcut este să onorați vernisajul tinerei Anda Moldovan.

Prezintă preot Ioan Emilian Raza.

Demostene Sofron

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut