Gábor Tompa reales președinte al Uniunii Teatrelor din Europa

Cea de-a doua adunare generală al Uniunii Teatrelor din Europa (UTE), planificată inițial să aibă loc la Athena, s-a desfășurat online în 18 octombrie 2020 din cauza restricțiilor epidemiologice.

În cadrul adunării generale, reprezentanții teatrelor care fac parte din Uniune l-au reales în unanimitate pe Gábor Tompa (foto), directorul Teatrului Maghiar de Stat Cluj, în funcția de președinte, cu un mandat de doi ani. Din noul consiliu director al UTE fac parte: Amalia Kondoyanni (Teatrul Național al Greciei de Nord, Salonic), Nuno Cardoso (Teatrul Sao Joao, Porto, Portugalia), Florian Hirsch (Teatrul Național din Luxemburg), Irina Tokareva (Stanislavsky Electrotheatre, Moscova, Rusia), Francisca Carneiro Fernandes (Porto, Portugalia).

Gábor Tompa a subliniat că pentru el este foarte importantă organizarea anuală a Festivalului UTE, care, după 11 ani de pauză a fost organizat în 2019 la Cluj-Napoca, de Teatrul Maghiar de Stat.

Uniunea Teatrelor din Europa, care aniversează în 2020 treizeci de ani de la înființare, a fost fondată în 1990 de Jack Lang (Ministrul Culturii din Franța) și de regizorul Giorgio Strehler (directorul Teatrului Piccolo din Milano). Până acum, președinți ai Uniunii au mai fost regizorul Gábor Zsámbéki (după moartea lui Giorgio Strehler, între anii 1998-2004), regizorul Alexandru Darie (directorul Teatrului Bulandra, decedat anul trecut) și regizorul Ilan Ronen (fost director al Teatrului Habima din Israel).

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut