Fumatul țigaretelor cu tutun, al doilea mare viciu, după consumul de alcool

Fumatul țigaretelor cu tutun înregistrează, după alcool, cel de-al doilea nivel al prevalenței consumului de droguri în populația României, relevă datele ultimului studiu în populația generală (General Population Survey), realizat de Agenția Națională Antidrog.

Media vârstei de debut este de 18,6 ani. Aproape trei sferturi (71,1%) dintre respondenți au declarat că au fumat pentru prima dată înainte de a împlini vârsta de 20 ani, pentru 12,4% apariția acestui comportament întâmplându-se înainte de împlinirea vârstei de 14 ani (12,4%).

„Diferențierea pe gen reliefează deosebiri în ceea ce privește comportamentul față de consumul experimental de tutun: 67,2% prevalența consumului în rândul populației masculine, față de 49,4% în rândul celei feminine. Pentru a proba necesitatea unei intervenții, cei care au fumat cel puțin o dată în viață au fost întrebați dacă au vorbit vreodată cu un cadru medical despre fumat și despre consecințele acestuia, 87,6% dintre aceștia menționând că nu au avut un astfel de dialog. Analiza răspunsurilor la această întrebare, în funcție de mediul de rezidență al subiecților, arată o pondere mai mică pentru respondenții din zona rurală (8,9%, față 13,9%) de a solicita unui cadru medical informații referitoare la fumat și consecințele asociate acestui comportament” – arată Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Cluj din cadrul Agenției Naționale Antidrog, într-un comunicat transmis de Ziua Națională fără Tutun, joi, 17 noiembrie.

Ziua Națională fără Tutun este marcată în fiecare an, în a treia joi din luna noiembrie, în scopul sensibilizării populației României în ceea ce privește beneficiul renunțării la fumat. În acest context, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Cluj desfășoară, la nivel județean, activități de informare, educare și conștientizare cu privire la riscurile de sănătate asociate fumatului, atât în rândul elevilor, cât și al comunităților locale.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut