„Frăția energiei”

Deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa contestă modificările aduse la Legea energiei electrice nr. 123/2012, avertizând că prin acest demers guvernul încearcă să ocupe piața energetică destinată prosumatorilor cu cei care fac din producerea de energie electrică o afacere foarte profitabilă.

Prosumatorii sunt acei mici producător de energie reprezentanți în general de către locuințe, asociații sau instituții publice, care beneficiază de câteva avantaje foarte importante – posibilitatea de a introduce surplusul de energie electrică în rețea fără a avea nicio obligație privind reechilibrarea rețelei, pot compensa consumul de energie cu surplusul de producție și beneficiază de un preț avantajos la energia produsă.

Alin Coleșa spune că ponderea energiei produse de către prosumatori este limitată, tehnic și juridic, la maximum 8% din total.

„Ca atare piața energetică disponibilă pentru mici producători, care pot avea un mic surplus, este de 8%.

Pentru a face diferența dintre mici producători, prosumatorii, și cei mari, care fac un business din energie, este nevoie de un prag maxim al puterii instalate astfel încât dezechilibrarea rețelei să nu necesite investiții și costuri foarte mari. Un prag rezonabil ar fi de 100 KW. Însă guvernanții au ajustat acest prag la incredibila valoare de 900 KW, adică aproape un mega watt. Este vorba de PL-x 605/2023 care modifică Legea energiei electrice nr. 123/2012.

În acest fel partidele guvernamentale sprijinite de așa-zisa opoziție, cu excepția AUR, permit ocuparea pieței destinate prosumatorilor de către marii producători, generând însă și niște costuri foarte mari de reechilibrare a rețelei de energie electrică, costuri pe care le vom suporta noi, toți”, spune deputatul AUR.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut