Fotoliul de orchestră | A XIV-a ediție Cluj Modern la final

Ediția 2022 a Festivalului Cluj Modern, una dintre cele mai emblematice manifestări de muzică modernă și contemporană din România, s-a încheiat cu evenimentul muzical găzduit de Filarmonica de Stat „Transilvania”, vineri, 9 aprilie, de la ora 19.00. Este vorba despre „Concertante” sau, cu alte cuvinte, concertul simfonic susținut de clarinetistul Aurelian Băcan și violonista Diana Jipa, acompaniați de orchestra Filarmonicii clujene, sub bagheta dirijorului spaniol Néstor Bayona.

Spectacolul a reținut atenția auditoriului cu cele două părți bine conturate de măiestria invitaților precum și a muzicienilor clujeni. Prima parte a serii a fost marcată de prestația lui Aurelian Băcan, ce a interpretat cu emoție „Espaces VI” (Concertul pentru clarinet) semnată de tânărul compozitor Alexandru Murariu, prezent, de asemenea, la finele prestației, pe scenă, în ovațiile binemeritate din partea publicului meloman. Alexandru Ștefan Murariu este câștigător al Concursului internațional „George Enescu”, unde a obținut în anul 2014 premiul I la secțiunea muzică de cameră cu lucrarea pentru ansamblu intitulată „El Niño”, iar la ediția 2018 a reușit să ocupe din nou primul loc în competiție, de data aceasta la secțiunea muzică simfonică, prin intermediul lucrării „Espaces VI”, de care ne-am bucurat și noi, în primă audiție la Cluj-Napoca. Dramatismul și gravitatea s-au împletit cu notele înalte și ușor misterioase ale clarinetului, întreținând suspansul și forța interpretării. Culmile sonore foarte bine atinse.

Cum era și de așteptat, a existat și vineri seara un bis din partea interpretului invitat, Aurelian Băcan. Acesta a ales să dedice momentul profesorului său, care s-a stins recent din viață, și surprins publicul cu lucrarea „Hommage à Bach”, de Béla Kovács.

Tot în prima parte a concertului am audiat prestația violonistei Diana Jipa, aflată, de asemenea, pentru prima dată pe scena Filarmonicii de Stat „Transilvania”. Tânăra solistă a impresionat prin grație și delicatețe la fel cum a făcut, într-un subtil contrast, prin dinamismul și vivacitatea interpretării lucrării semnate Ulpiu Vlad, „Prin lumina florilor IV” pentru vioară și orchestră, p.a.a. Cea dintâi intervenție muzicală a fost mai degrabă liniară, urmată de o a doua, mai activă, oarecum „schizofrenică”, pentru a-l cita pe dirijorul Néstor Bayona, care a adus lămuririle necesare publicului înainte de audiție. O noutate demnă de consemnat, acompaniamentul a inclus acum contribuții individuale ale câtorva membrii din orchestra clujeană sau, altfel spus, „fiecare instrument s-a auzit pe câte o voce”- Néstor Bayona. Bis-ul solistei a fost Sonata nr.5 „Aurora”, de Eugène Ysaÿe.

În a doua parte a evenimentului „Concertante”, virtuozitatea dirijorului a fost reconfirmată, print-un dialog reușit cu orchestra, în interpretarea Concertului penttru orchestră compus de Béla Bartók, Sz.116, BB 123.

„Beethoven în rogvaiv” 2/7

*joi, 14 aprilie, ora 19.00*

Stagiunea Filarmonicii de Stat „Transilvania” continuă joi, 14 aprilie, de la ora 19.00, cu prestația orchestrei din Cluj în cadrul evenimentului „Beethoven în rogvaiv” 2/7, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea. În programul muzical: Olivier Messiaen – „Les Offrandes oubliées”, Ludwig van Beethoven – Simfonia nr.6 în Fa major, op. 68, „Pastorala”.

Biletele pot fi cumpărate de pe site-ul entertix.ro.

Sursă foto: Cristina Rădulescu

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut