Fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea: metroul de la Cluj, factor de risc ridicat

Fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea (USR), a declarat luni, la Cluj-Napoca, în cadrul unei conferințe de presă, că proiectul care vizează metroul prezintă un factor de risc ridicat, potrivit unui studiu al Băncii Mondiale. De asemenea, el a subliniat că l-a avertizat pe primarul Emil Boc că își joacă cariera politică pe acest proiect.

„Domnul Emil Boc mi-a promis mie personal că se va ocupa de acest proiect și i-am spus – vă jucați cariera politică pe acest proiect. A fost o mare reticență la CE legată de ideea că o primărie ca și cea de la Cluj-Napoca are capacitatea de a face un asemenea proiect de infrastructură mare. Am negociat alături de Emil Boc, să avem acest proiect major, finanțat prin PNRR, cu promisiunea primarului Emil Boc că va organiza lucrurile astfel încât acest proiect să se întâmple. Am avut emoții când am văzut într-o analiză a Băncii Mondiale pe fiecare proiect din PNRR, și era acolo și metroul din Cluj, ca având un factor de risc ridicat. Riscul rămâne mare, am văzut că s-a ratat o licitație pentru dirigenția de șantier, una mică, de ce nu am reușit să o facem? Este un semn prost că cineva nu se ocupă cum ar trebui de acest proiect”, a declarat Cristian Ghinea.

Conform acestuia, riscul ține de calendarul de implementare a proiectului, care a fost de la început sub suspiciunea capacității de a fi implementat rapid. „Calendarul este la nivel de luni și asta a promis primarul Emil Boc, că se va ține de acest calendar, astfel încât să îi convingem pe cei de la CE că putem să îl facem. Nu înțeleg de ce s-a întârziat cu prima licitație, cu schimbarea prețurilor, apoi e licitația ratată pentru dirigenția de șantier…nu ne permitem întârzieri, pentru că vom ajunge în 2026 să ne căciulim la CE să schimbe regulamentul european pentru o prelungire, iar pentru asta trebuie să fie de acord toate statele membre și PE. Ori pierdem vremea, ori ne căciulim. Dar nu ar trebui să ajungem în această situație, umilitoare, să cerșești o păsuire în 2026, că nu ai fost în stare să te ții de calendarul promis”, a mai spus fostul ministru.

Pe acest subiect s-a exprimat și președintele USR Cluj-Napoca, deputatul Viorel Băltărețu, care a atras atenția că proiectul metroului din Cluj este într-o oarecare competiție cu proiectul unui tronson al metroului din București și a punctat că „dacă noi nu facem treabă aici, banii vor fugi la București”.

El a mai atras atenția asupra faptului că acest proiect, mai ales începerea lui, va duce la mari perturbări de trafic și în viața fiecărui cetățean.

„Aștept din partea primarului Boc, a executantului și a proiectantului să vină să ce spună ce fac cu traficul, pe perioada de executare a lucrărilor. Eu nu aș aștepta de la proiectanți, i-aș chema săptămânal la discuții, ca să văd ce au făcut”, a spus Băltărețu.

Cristian Ghinea a mai precizat și că Emil Boc a fost parte la decizia de a muta Centura metropolitană în Programul Operațional Transporturi: ˝E un mister de ce avem această discuție. Ar trebui să fie recunoscători că am pus centura în POT. Sunt bani europeni pentru centura metropolitană până în 2019? Da. Nu puteai să pui în PNRR capetele de autostradă, decizia a fost să punem autostrăzile. Ne certăm că nu e în altă parte, iar problema este că nu se fac pași înainte. E un conflict pe care nu noi l-am început. Dl Boc a fost parte din decizie, a spus: excelență, e o decizie bună˝.

Proiecte importante

Cristian Ghinea a salutat două proiecte ale căror linii de finanțare le-a introdus personal în PNRR.

˝Bosch, care are un centrul de cercetare – dezvoltare din Cluj, unde se va derula în pricipal proiectul, împreună cu Continental și NXP sunt cele trei companii alese de Comisia Europeană pentru a primi finanțare din PNRR pentru a dezvolta microelectronica în România, respectiv pentru cercetarea și producția de cipuri/semiconductori cu un buget total 420 de milioane de euro.

Universitatea Tehnică Cluj Napoca este partener în proiectul cu Bosch. A fost decizia mea, o decizie îndrăzneață, de a include România în proiectul european privind semiconductorii, cu bani din PNRR. România refuzase anterior să participe la această încercare a Comisiei Europene de a localiza pe continent producția de cipuri. Este încercarea UE de a concura cu China și cu SUA în noua revoluție economică.

Guvernele României conduse de PSD și PNL fac industrializare pe gură. Fel de fel de bazaconii vorbesc, fac și dreg. Eu nu am încredere în politicile de industrializare făcute de politicienii vechi˝, a declarat Cristian Ghinea.

Totodată, fostul ministru USR al MIPE l-a întrebat pe Emil Boc: „Cu cine modernizați Clujul și România, cu Bode, care vroia să cumpărăm corvete prin PNRR, și cu Hellvig. Sau vă alăturați coaliției modernizării și USR, sau rămâneți cu coaliția anti-modernizare, cu PSD”.

Cel de-al doilea proiect este crearea unui consorțiu pentru învățământ dual la Cluj Napoca, astfel încât liceele industriale să aibă o bază tehnică solidă pentru educație.

Riscuri în privința PNRR

PNRR suferă, a mai declarat Cristian Ghinea. ˝Am lansat un nou raport Monitor PNRR, al echipei care l-a făcut, din 9 jaloane pentru acest an, doar 2 sunt realizate. Ei se laudă pe cererea 2 de anul trecut, dar cererile 3, legată de pensiile speciale și 4 nu au fost transmise.

Zero șanse ca anul acesta să mai primim bani din PNRR. România este și printre ultimele 3 state care au depus cereri de revizuire, chiar dacă Ciolacu, Budăi, Boloș și Câciu vorbesc de doi ani de zile despre modificare. Le-a luat mai mult să facă cererea de revizuire, decât mi-a luat mie să fac PNRR˝ a declarat Cristian Ghinea.

Fostul ministru a avertizat că PNRR riscă să se transforme într-o bombă bugetară dacă Guvernul PSDPNL nu transmite cererile de plată aferente anului 2023. ˝Sunt 7 miliarde care stau la BNR. Din cele 7 miliarde Guvernul a tras doar 1 miliard, dar a semnat contracte de 14 miliarde. Dacă nu se mișcă, 7 miliarde vor trebui plătiți din buget˝, a spus el.

„PNL, femeia de serviciu a PSD”

Cristian Ghinea s-a referit, pe de altă parte, și la scena politică românească actuală, în condițiile în care la anul, în România, vor fi patru rânduri de alegeri. “Domnul Boc trebuie să ia decizia dacă se alăture coaliției modernizatoare sau vrea să rămână alături de PSD care nu vrea să modernizeze România. PNL a câștigat alegerile la Cluj și în țară spunând niciodată PSD. Astăzi PNL este femeia de serviciu a PSD și a lui Marcel Ciolacu”, a spus, pe de altă parte, Cristian Ghinea.

Întrebat de jurnaliști asupra polului de dreapta, Cristian Ghinea a nominalizat PMP și Forța Dreptei dar nu a exclus ca o parte din PNL, cea care este de partea modernizării României să se alăture coaliției modernizării.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut