Fostul ministru al Agriculturii, Adrian Oros avertizează: “Băieții șmecheri din oierit” pregătesc 20.000 de “certificate de origine false”

Liderul Forța Dreptei Cluj, senatorul Adrian Oros, fost ministru al Agriculturii, atrage atenția că “băieții șmecheri din oierit” pregătesc 20.000 de “certificate de origine false”. El susține că se dorește ca banii oierilor să ajungă în altă parte cu ajutorul Ordinelor de ministru „scrise după dictare și a conducerii APIA”.

 

„Știu că voi stârni încă o dată furia acestor “băieți” care sunt mulți, vocali și au devenit puternici, dar nu pot să nu remarc cum încearcă iar să își valorifice “certificatele de origine”, dictând MADR-lui criteriile de acordare a Sprijinului Cuplat la ovine. Sunt practici care afectează grav sectorul de creștere a oilor în România. Care au distrus procesul de ameliorarea la ovine și descurajează oierii cinstiți, care nu acceptă aceste compromisuri”, a spus Oros. Senatorul a arătat că pe site-ul MADR și APIA a apărut Ordinul ministrului agriculturii nr. 80 din 27 februarie 2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condițiile și modul de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. a)-c) din Hotărârea Guvernului nr. 1.571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, finanțate din Fondul european de garantare agricolă și de la bugetul de stat.

Parlamentarul arată că în anul 2023, 80 milioane de euro din fonduri europene ar trebui să ajungă la oieri ca Sprijin Cuplat Zootehnic pentru a contribui la îmbunătățirea sustenabilității și competitivității în acest sector. De asemenea, scopul acestor fonduri este de a evita abandonul creșterii de ovine și caprine, de a preveni depopularea satelor, reînnoirea generațiilor de crescători și menținerea locurilor de muncă în sector și asigurarea securității alimentare. „Asta este specificat în fundamentare. Și asta ar trebui să se întâmple. Ce se va întâmpla în realitate? O bună parte din acești bani, vor fi deturnați de către “băieții șmecheri din oierit”, ajutați de criteriile de eligibilitate făcute de MADR”, a explicat liderul Forța Dreptei Cluj. Oros susține că la aceasta oră, nu există o garanție a corectitudinii modului în care se conduc Registrelor genealogice deși.

El precizează că pe rolul instanțelor și parchetelor au fost și sunt multe cazuri de deturnare de fonduri europene(subvenții), prin utilizarea unor date și documente false.

„Cel mai răspândit fenomen este eliberarea “Certificatelor de origine false”. Unul din criteriile de obținere a Sprijinului Cuplat ( 20 euro/ cap în 2023), este deținerea unui berbec înscris în Registru genealogic, cu Certificat de origine, la 35 de femele pentru care se primesc subvenții.

Doar că Certificatele de origine pentru berbeci se eliberează fără testul de genotipare. Acest test ar garanta și ar certifica că berbecii aparțin cu adevărat Registrului de origine respectiv și că nu transmit în turmele de ovine unde sunt introduși scrapie( boală gravă cu determinism genetic), care produce pagube economice imense. Dar majoritatea Registrelor refuză să facă genotiparea, iar Ministerul acceptă.

Din spusele oierilor, în această perioadă, la peste 20.000 de berbeci li se pregătesc documentele ca să fie vânduți “cu origine”!!!

Iar bieții oieri , ca să primească subvenția din bani europeni, sunt condiționați să cumpere acești berbeci cu origine incertă”, a spus Oros.

Cu alte cuvinte, milioanele de euro care ar trebui să ajungă la oierii corecți și care practică de generații oieritul, sunt deturnate anual de “vânătorii de subvenții”, prin asemenea mecanisme, avantajate de Ordine de ministru scrise după dictare.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut