Formular pentru trecerea de la ROBOR la IRCC

În urma solicitărilor în creștere privind înlocuirea indicelui ROBOR cu IRCC, în formularul de cerere de pe site-ul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) www.csalb.ro a fost adăugată și această opțiune pentru cei care completează online o solicitare de negociere cu banca.

Trecerea la IRCC nu este o obligație legală a băncilor. Acest lucru se poate face doar cu acordul părților, încheiat printr-un act adițional, valabil pentru toate tipurile de credite, inclusiv cele de tipul Prima Casă. CSALB apreciază că și nivelul IRCC va crește în următoarele trimestre, astfel că IRCC ar putea fi mai mare decât ROBOR pe viitor, în special atunci când inflația va scădea, iar IRCC se va aplica cu o întârziere de două trimestre.

Reamintim că CSALB intermediază gratuit și în mai puțin de trei luni negocierea dintre consumatori și bănci sau IFN-uri pentru contractele aflate în derulare. Ctățenii aflați în litigiu cu o bancă din orice județ al țării pot trimite cereri către CSALB completând un formular online direct pe site-ul www.csalb.ro. Dacă banca acceptă intrarea în procedură de conciliere/negociere este desemnat un conciliator. CSALB colaborează cu 19 conciliatori, dintre cei mai buni specialiști în Drept, cu expertiză în domeniul financiar-bancar. Totul se rezolvă amiabil, iar înțelegerea părților are puterea unei hotărâri în instanță.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut