Fonduri pentru înființarea secţiei etnografice la Muzeul de Istorie din Turda

Municipiul Turda va beneficia de 3.377.027,30 lei pentru înfiinţarea secţiei etnografice a Muzeului de Istorie, a anunțat, marți ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila.

Potrivit ministrului, ontractul a fost deja semnat, acesta urmând să fie derulat prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, coordonat de MDLPA.

Conform documentației tehnico-economice, principalele lucrări care se vor realiza la obiectivul de investiție constau în construirea unui corp nou S+P+E, amenajarea întregii parcele a imobilului cu zonă verde și alei pietonale și amenajarea accesului dinspre vest cu parcările aferente.

Muzeul de Istorie Turda deţine o colecţie impresionantă şi valoroasă de piese etnografice, ce însumează aproximativ 750 de piese. Această colecție s-a constituit l-a debutul secolului al XX-lea, marea parte a obiectelor provenind din achiziții și cercetări, restul provenind din donații făcute de diferite instituții și persoane din oraș și împrejurimi.

Majoritatea pieselor provin din Turda și zona Văii Arieșului (Scaunul Arieș, Rimetea, Mocănimea Arieșului, Țara Moților), dar sunt și câteva piese care provin din celelate zone etnografice învecinate (Câmpia Transilvaniei, Călata, Sălaj, Secuime). Aceste artefacte se încadrează cronologic între secolele al XVIII-XX-lea. Prin ele pot fi reconstituite ocupațiile principale și secundare, meșteșugurile, industria casnică textilă, porturile tradiționale, obiceiurile și sărbătorile tradiționale specifice acestor zone etnografice.

Colecţia este compusă din următoarele subcategorii: icoane şi obiecte de cult, mobilier, unelte, obiecte de uz casnic și gospodăresc, textile şi port, ceramică, instrumente muzicale, alte categorii. Datorită zonei de contact, din punct de vedere confesional și etnic, piesele provin de la comunităţi care se regăsesc/se regăseau în această zonă etnografică: majoritatea pieselor sunt româneşti, dar pe lângă acestea găsim şi un număr însemnat de piese ungurești, precum şi câteva piese săseşti.

Cea mai numeroasă colecție este cea de textile şi de piese de port tradiţional.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut