Florin Sabo: ”Suntem un club relativ nou, dar care deja se mândrește cu performanțe de excepție”

Dynamic Gym a luat ființă în anul 2018, din dorința de a transmite mai departe învățăturile acumulate de instructorul Florin Sabo in decursul celor 20 de ani de pregătire pe calea artelor martiale. În calitate de președinte al clubului, Florin Sabo, caută să dezvolte și să extindă permanent activitatea acestuia, iar astăzi aici funcționează mai multe grupe de sportivi, cei mai tineri având doar patru ani.

Deși este un club relativ tânăr, Dynamic Gym și sportivii legitimati ai clubului se mândresc deja cu participarea la o mulțime de stagii naționale, internaționale, campionate naționale, internaționale, mondiale, cu rezultate remarcabile.

La finele anului 2021, Dynamic Gym, s-a clasat pe locul 10 în cadrul Federației Romane de Karate Kyokushin IKO2, federatie cu sediul la Oradea și condusa de shihan Anca Wallmen, 5 DAN. Antrenamentele in cadrul clubului clujean sunt conduse de instructorii : Florin Sabo, 2 DAN, si Jozsef Szilagyi, 1 DAN

În ce-l privește pe Florin Sabo, acesta a început să practice kyokusin în 1999, este multiplu campion național, campion european în 2014 la categoria -75 kg, iar în 2018 s-a clasat pe locul 11 la Campionatul Mondial din Japonia.

Ce este, în definitiv, stilul de karate kyokushin?

Karate Kyokushin este unul dintre cele mai puternice stiluri de arte marțiale, de origine japoneză și relativ nou apărut. Vorbim despre un stil de sport full-contact, de altfel mulți luptători de K1 provin din rândul celor care au practicat la început karate-kyokushin. Cele mai multe stiluri karate sunt dor de touch-contact, aici vorbim însă de cu totul altceva.

Ce v-a determinat pe dumneavoastră să alegeți practicarea acestui sport?

Eu eram un practicant de taekwondo, un sport care-și dezvoltă în primul rând viteza de reacție și mobilitatea. Am ales însă kyokushin-ul pentru este un sport mult mai real, ca să mă exprim așa, un sport full-contact cum spuneam, și acesta a și fost motivul pentru care am ales să merg mai departe cu acest stil.

Ce anume v-a determinat sa infiintati un club sportiv cu un asemenea specific?

Clubul Dynamic Gym Karate Kyokushin a luat ființă în 2018 pentru că am considerat benefic ca tot ceea ce am adunat, toate cunoștințele acumulate de-a lungul anilor să le dau mai departe, și, de ce nu, să le și îmbunătățesc pe cât posibil.

Au trecut mai bine de patru ani de atunci. Care este situația astăzi la club?

Funcționăm astăzi cu patru grupe, ceea ce înseamnă în jur de 60 de sportivi legitimați, iar clubul este afiliat Federației Naționale de Karate-Kyokushin, singura recunoscută de ministerul Tineretului și Sportului.

Există și fete sau doamne interesate să practice cel mai dur stil de karate?

Da, sigur că da. Avem o grupă de fete, dar și una de adulți. În cazul copiilor cu vârsta de până la 18 ani folosim căști de protecție, mănuși dar și tibiere, iar pentru cei cu vârsta de până la 12 ani toate luptele se desfășoară și cu pieptare de protecție.

De ce credeți că un asemenea sport are un atât de mare succes?

Eu cred că este vorba despre dorința de a-ți depăși limitele, asta cred că și face diferența între karate-kyokushin și alte sporturi. Nu vorbim, deci, doar de contactul fizic, ci și despre dezvoltarea psihicului.

Revenind la club, care sunt cele mai bune rezultate cu care vă mândriți până acum?

O spun cu mândrie că în cadrul clubului avem campioni naționali, avem prezențe pe podium la campionatele balcanice, un loc cinci obținut anul trecut la Campionatul European, adică un bilanț foarte bun. Anul trecut ne-am clasat pe locul zece între cele 30 de cluburi afiliate în cadrul federației. Pentru anul acesta ne-am propus să urcăm măcar pe locul șapte în această ierarhie. De asemenea, la Campionatele Naționale din acest an am strâns 30 de medalii, iar acest lucru ne dă speranțe într-o clasare cât mai bună la sfârșitul anului.

Condițiile de pregătire sunt bune?

Spun că beneficiem de condiții destul de bune, facem câte trei antrenamente în fiecare săptămână, în mod normal, dar în perioada premergătoare competițiilor ajungem chiar și la 5-6 antrenamente pe săptămână.

Cu finanțarea cum stați, cum vă descurcați cu banii?

O să vă mire, dar finanțarea ne-o asigurăm din resurse proprii, din donații și din cotizațiile sportivilor. Am reușit recent să accesăm o finanțare și de la Consiliul Județean, care ne-a ajutat foarte mult pentru campionatele naționale desfășurate la Baia-Mare, la sfârșitul lunii mai, pentru categoriile de vârstă U-12, U-16 și seniori. Sperăm ca pe parcurs și primăria să se implice și să ne ajute la rândul ei.

Apropo de ultimul campionat național, am participat cu un lot de 18 sportivi. Am reușit să cucerim patru medalii de aur la proba kumite, de luptă, șase medalii de argint și trei medalii de bronz, în timp ce la kata, adică la tehnică, am reușit, de asemenea, două medalii de aur, una de argint și șapte medalii de bronz. Toate astea ne-au dus pe un onorabil loc cinci pe țară, un rezultat foarte bun ținând cont de faptul că suntem un club relativ nou. Avem alte cluburi care activează de zece-douăzeci de ani în cadrul federației, deci, implicit, au o bază de selecție mult mai mare decât a noastră, și cu atât mai mult este meritorie performanța obținută de noi la competiții.

Apropo de baza de selecție, cum vă gândiți să o lărgiți?

În primul rând, le-aș recomanda părinților să vină împreună cu copiii să vadă câteva antrenamente. De obicei, copiii sunt foarte încântați de ceea ce văd, și noi încercăm tot timpul să îmbinăm distracția cu munca. În plus, cum spuneam și mai la început, acest sport este extrem de benefic pentru dezvoltarea ulterioară a copiilor, pentru educarea lor în spiritul vechilor samurai, aș îndrăzni să spun. De altfel, consider că dacă cele șapte virtuți promovate în Codul Bushido al vechilor samurai, adică onoare, respect, curaj, corectitudine, loialitate, onestitate, binefacere, ar fi respectate de către noi toți, acestea ar constitui neîndoielnic o structură sănătoasă pentru caracterul oricărei persoane, în general.

Pentru părinți aș avea un sfat, ca în acea perioadă de după temele de la școală să încerce să-i determine pe copii să facă sport, să reducă timpul petrecut de aceștia pe telefon, laptopuri sau calculatoare, sau în fața televizorului.

Care sunt cele mai mari provocări cu care se confruntă un antrenor și un președinte al unui club sportiv de karate?

Aș spune că mai toți antrenorii sunt preocupați în a avea cât mai mulți sportivi la antrenamente. Nu cred că este cea mai bună abordare. Eu sunt adeptul calității în detrimentul cantității. În plus, nu pun preț neapărat pe obținerea unei performanțe, pentru mine e mai important ca atunci când sportivul se află pe tatami să dea ce are mai bun din el.

Ce planuri de viitor aveți pentru club, pentru sportivi?

Sper să obținem o medalie la Campionatele Europene din toamnă, sperăm să avem doi sportivi de la noi în lotul național, iar în cadrul federației sperăm la o clasare în primele cinci cluburi din țară.

Unde vă pot găsi cei interesați în a practica kyokushin?

Antrenamentele le facem pe strada Bistriței 83, la F-Gym.

Sandu Mureșan

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut