Firmele s-au înghesuit să cumpere mașini ”verzi”

Vineri a început o nouă sesiune de înscriere în programele „Rabla” şi „Rabla Plus”, iar bugetul programului „Rabla Plus” alocat persoanelor juridice a fost epuizat în mai puţin de două ore de la startul sesiunii de înscrieri.

Pentru Programul ”Rabla” – persoane fizice suma alocată este de 335 de milioane de lei, pentru persoane juridice suma este de 123 de milioane de lei, iar pentru instituţiile publice şi unităţile administrativ-teritoriale alocarea este de 50 de milioane de lei.

Pentru Programul ”Rabla Plus” persoane fizice sunt alocați 262 de milioane de lei, pentru persoanele juridice suma este de 190 de milioane de lei, iar instituţiile publice au la dispoziție 100 de milioane de lei.
Programele „Rabla Clasic” şi „Rabla Plus” din acest an au fost lansate la începutul lunii februarie, cu un buget de 1,2 miliarde lei. În „Rabla Clasic” se acordă un tichet în valoare de 6.000 lei pentru o maşină veche casată, sau de 9.000 lei pentru casarea a două vehicule uzate. Tichetul este utilizabil doar pentru achiziţia unei maşini noi cu noxe emise de maximum 160 g CO2/km în regim WLTP. Pentru achiziţia unui autoturism nou se pot folosi maximum două tichete.
Utilizatorul poate beneficia și de eco-bonusuri suplimentare: * un eco-bonus de 1.500 lei – pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară * un eco-bonus de 1.500 lei – pentru cumpărarea unei maşini al cărei motor generează emisii de CO2 mai mici sau egale cu 119 g CO2/km în regim WLTP * un eco-bonus de 1.500 lei – pentru achiziţia unei maşini noi cu sistem GPL/GNC * un eco-bonus de 3.000 lei – pentru achiziţia unui autoturism nou hibrid (fără Plug-In).
În „Rabla Plus” (maşini 100% electrice sau hibrid Plug-in) se poate beneficia de: * un eco-tichet de 20.000 de lei pentru achiziţia unui autoturism nou hibrid Plug-in cu emisii de CO2 mai mici sau egale cu 78 g CO2/km în regim WLTP (cu condiţia obligatorie a casării unei maşini vechi) * un eco-tichet de 23.000 de lei, pentru achiziţia unui autoturism nou hibrid Plug-in cu emisii de CO2 mai mici sau egale cu 78 g CO2/km în regim WTLP (cu condiţia obligatorie a casării a două maşini vechi) * un eco-tichet de 45.000 de lei pentru achiziţia unei maşini 100% electrice, cu condiţia obligatorie a casării unei maşini vechi * un eco-tichet de 48.000 de lei pentru achiziţia unei maşini 100% electrice, cu condiţia obligatorie a casării a două maşini vechi.
De asemenea, se poate acorda un eco-bonus în valoare de 1.500 lei pentru fiecare autovehicul uzat care este mai vechi de 15 ani şi are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut