Firme uitate de lume. În 6 luni, în Cluj a fost înființată una singură

În urmă cu mai bine de 10 ani, în România a apărut o inițiativă guvernamentală, care aveau scopul de a impulsiona înființarea de noi firme, însă treptat – treptat facilitățile acordate atunci au dispărut și astăzi nu mai prezenintă interes pentru potențialii beneficiari.

Prin 2011 a apărut o prevedere care se referea la înființarea de SRL-D – uri (acronimul înseamnă societăți cu răspundere limitată debutant), ideea fiind de a încuraja tinerii să-și înființeze firme. Erau vizate persoane de până la 35 de ani, care nu mai fuseseră asociați până atunci într-o firmă. Ei puteau înființa o societate comercială și beneficiau, pe atunci, de câteva avantaje. Cele mai importante erau scutirea de la plata taxelor de înmatriculare în Oficiul Registrului Comerțului, scutire de la plata contribuţiilor de asigurări sociale pentru maxim 4 sangajaţi, precum și șansa de a primi o alocație financiară nerambursabilă de maxim 10.000. O astfel de firmă putea avea maxim 5 asociați, și cel mult 5 grupe de activitate. De asemenea, firmele aveau obligația de a investi minim 50% din profit, să angajeze şi să menţină minim doi salariaţi timp de trei ani, și să se transforme în SRL după trei ani de la înființare. Cu timpul, aceste beneficii n-au mai prea contat, în special din cauza modificării frecvente a legislației. Multe dintre taxele de înmatriculare în Registrul Comerțului au fost eliminate, scutirea de la plata contribuțiilor sociale nu mai poate fi acordată, deoarece acum angajatul achită aceste contribuții și nu angajatorul, iar alocația financiară nerambursabilă de 10.000 euro nu se mai acordă. Dar a rămas în vigoare obligațiile: reinvestirea a 50% din profit, menținerea timp de trei ani a doi angajați – o problemă cvasi-insurmontabilă având în vedere fluctuația de persoanl și criza de forță de muncă de la ora actuală, precum și preschimbarea din SRL-D în SRL după trei ani, ceea ce implică alte costuri suplimentare.

Așa că nu este de mirare că anul trecut au mai fost înființate doar 31 de SRL-D-uri în toată țara, iar în primele șase luni din acest an numai 22. Cele mai multe, dacă se poate spune așa, au apărut în București și Neamț – câte 3, județele Vâlcea și Alba au la activ câte două, pentru ca în Cluj să fie înființată doar una singură.

Clujenii, care aveau al doilea număr de SRL-D-uri înființate la nivel național (5.665), fiind depășiți doar de bucureșteni, acum mai au în funcțiune doar 4.734 (față de 4.810 anul trecut), iar 931 dintre ele au fost radiate. De altfel, situația se regăsește și la nivel național: din cele de-a lungul timpului au fost constituite 48.806 de asemenea firme, iar acum mai există numai 38.395, altele 10.411 fiind radiate.

V. Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut