Firmă din Florești, închisă o jumătate de an de Protecția Consumatorilor. Instituțiile de control se tem să facă public numele celor sancționați

Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Cluj a verificat 5 operatori economici din Florești, și a dispus închiderea unuia intre aceștia timp de 6 luni, dar nu a comunicat numele firmelor sancționate, de teama unor posibile procese.

Ultima găselniță a firmelor sancționate este de a trimite în judecată instituțiile care le-au controlat, dacă acestea le precizează numele, pe motiv că le prejudiciază imaginea. O situație de acest gen a avut loc chiar în aceste zile, când Inspectoratul Teritorial de Muncă a fost amenințat de reprezentanții unor benzinării cu acțiuni în instanță. În aceste condiții, de teama unor procese, instituțiile de control evită să precizeze care firme au fost sancționate. Acesta este cazul și Protecției Consumatorilor, care nu a dorit să facă public numele firmelor în cauză. Evident, această situație prejudiciază în primul rând interesul legitim al consumatorilor de a afla care sunt operatorii economice ce încalcă legislația și, prin aceste practici, le pot pune în pericol sănătatea.

Comisariatul a anunțat că, în urma controalelor făcute în Florești, au fost aplicate 10 amenzi în cuantum de 190.000 lei. Totodată, au fost oprite de la comercializare produse și preparate în valoare de circa 5.500 de lei. La doi operatori economici a fost dispusă oprirea temporară de prestări servicii, până la remedierea deficiențelor, iar pentru un operator economic a fost propusă închiderea pentru o perioadă de până la 6 luni.

La firmele din Florești, Protecția Consumatorilor a descoperit produse cu data limită de consum depășită, schimbarea stării termice a unor produse și preparate, produse fară elemente de identificare și caracterizare, temperatura mesei calde din zona gastro necorespunzatoare, cuptoare de preparare insalubre, spații de depozitare insalubre, diferențe de preț între casă și raft, neinformarea despre substanțe alergene în lista de meniu, aparate frigorifice insalubre și produse care nu respectă cantitatea netă declarată.

Altfel spus, mizerie, alimente expirate și alte prețuri decât cele afișate. Oare nu ar trebui să știm care firme fac asta?

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut