Finanțare de peste 13 milioane de euro prin PNRR, pentru digitalizarea UBB

Universitatea Babeș-Bolyai anunță că va implementa „cel mai mare proiect de digitalizare a unei universități finanțat prin PNRR”.

Intitulat DIGIHUBB (Digitalizare UBB: Dotarea cu infrastructură digitală în scop didactic și de cercetare), proiectul are o valoare de peste 13 milioane de euro (64.349.589 lei) și va cuprinde dezvoltarea a 15 laboratoare dedicate modernizării/ digitalizării unor programe educaționale din cele șase școli academice ale universității: Art & Humanities; Social Sciences; Life & Natural Sciences; Health; Engineering & Technology și Divinity. Aceste 15 laboratoare – precizează UBB – se vor integra în/ cu Centrele de tip hub integrativ dedicate deja Școlilor academice/ de știință din universitate printr-un alt proiect de peste 1 milion de euro aflat în derulare.

De asemeni, trei centre transversale vor susține întregul demers al celor 15 laboratoare și vor moderniza și digitaliza unitățile existente în UBB în zone în care universitatea are deja avantaje competitive la nivel național/ internațional: Centrul EON-UBB-XR (de utilizare a realităților virtuale/ augmentate/ mixte în actul academic); Hub-ul UBB de Tehnologii Inovative, prin susținerea unităților dedicate inteligenței artificiale/ roboticii/ securității cibernetice și Incubatorul de Afaceri UBB, prin automatizarea proceselor și digitalizarea afacerilor/ antreprenoriat digital. Două centre de date vor servi ca unități suport pentru toate celelalte structuri.

„Mă bucură această oportunitate oferită comunității academice a UBB prin PNRR. Vine la timp, în contextul transformărilor profunde prin care trece UBB. Mi-ar fi plăcut, totuși, ca proiectul să permită o digitalizare mai generală și mai profundă a universităților – autoritățile focalizând sprijinul financiar, prin activitățile eligibile, oarecum pe actul educațional și parțial pe cercetare, lăsând zona administrativă și zona de servicii către societate mai slab reprezentate -, dar este un demers bun și sper ca în viitor alte demersuri să completeze ceea ce nu se poate face acum. Oricum, UBB încearcă să îmbunătățească prin forțe proprii acest demers fundamental pentru o universitate modernă și va aduce în acest proiect aproximativ 10 milioane de lei din surse proprii. Felicitări Centrului pentru Programe Europene din cadrul UBB pentru sprijinul administrativ excelent oferit echipei de proiect, iar echipei de proiect și tuturor celor implicați, pentru efort și rezultat”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut