„Fie ca armele să tacă!” – Biserica Catolică cheamă la rugăciune

Tot mai mulți oameni se roagă pentru pace azi, în timp ce în lume se adâncesc conflicte și se duc războaie. Îngrijorarea crește, cresc și crizele, canalele media difuzează imagini greu de privit… Biserica Catolică adresează apeluri reînnoite la iertare și împăcare, cere rugăciune.

Duminică, 15 octombrie 2023, Sfântul Părinte Francisc, de la fereastra apartamentului pontifical care dă spre Piața „San Pietro” din Roma, spunea: „Dragi frați și surori, urmăresc în continuare, cu mare durere, ceea ce se întâmplă în Israel și în Palestina. Mă gândesc iar și iar la foarte mulți dintre ei, în special la cei mici și la cei bătrâni. Reînnoiesc apelul meu pentru eliberarea ostaticilor și cer cu tărie ca copii, bolnavii, bătrânii, femeile și toți civilii să nu fie victime ale conflictului. Să fie respectat dreptul umanitar, mai ales la Gaza, unde este urgent și necesar a garanta coridoare umanitare și a ajuta întreaga populație. Frați și surori, au murit deja foarte mulți oameni. Vă rog, să nu se verse alt sânge nevinovat, nici în Țara Sfântă, nici în Ucraina sau în alt loc. Ajunge! Războaiele sunt întotdeauna o înfrângere, întotdeauna! Rugăciunea este forța blândă și sfântă care trebuie opusă forței diabolice a urii, terorismului și războiului. Îi invit pe toți cei care au credință să se unească Bisericii din Țara Sfântă și să dedice ziua de marți, 17 octombrie 2023, rugăciunii și postului.” (cf. Vatican News).

Acest îndemn al Sfântului Părinte Francisc a fost transmis, de către Preasfinția Sa Claudiu, Episcop eparhial, preoților, persoanelor consacrate și credincioșilor Eparhiei de Cluj-Gherla. Ca răspuns, în biserici și capele din întreaga Eparhie s-a făcut rugăciune pentru pace. La Cluj-Napoca, un program special, pe parcursul întregii zile, a avut loc la Mănăstirea Maicii Domnului, Sanctuar Arhiepiscopal Major. Totodată, în prima parte a zilei s-a făcut rugăciune pentru pace în Catedrala „Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea” din Piața Cipariu, iar, după-amiaza, rugăciunea a fost neîntreruptă în Catedrala „Schimbarea la Față”.

O altă zi care a reunit în rugăciune mai ales tineri și copii din întreaga lume, a fost miercuri, 18 octombrie 2023, când a avut loc o nouă ediție a Campaniei „Un milion de copii se roagă Rozariul”. Este vorba despre o inițiativă promovată la nivel mondial de fundația de drept pontifical „Kirche in Not”, care urmărește să implice copiii într-o campanie de rugăciune pentru pace și unitate în lume, ca răspuns la invitația Sfântului Padre Pio: „Dacă un milion de copii se roagă Rozariul, lumea se va schimba”. Și la Cluj, mulți copii s-au rugat în această zi Rozariul, rugăciune prin care se face simțită prezența și ocrotirea Preasfintei Fecioare Maria, Maica Domnului. Spre exemplu, elevii Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu” s-au rugat împreună cu profesori și preoți. Mai întâi s-a ținut un moment de rugăciune cu elevii din clasele 0-IV, în curtea școlii destinată ciclului primar. Apoi, elevii din clasele II-IV s-au rugat Rozariul și au participat la Sfânta Liturghie celebrată de pr. Mihai Groza, în biserica „Bob” – „Învierea Domnului”, alăturată școlii. A urmat un moment de rugăciune, cu elevii din clasele V-XII, în curtea Liceului.

Tot în 18 octombrie 2023, copiii de la Grădinița Confesională „Sfânta Ana” a Surorilor Baziliene din Cluj-Napoca, însoțiți de educatoarele lor, au răspuns inițiativei de a se ruga împreună Sfântul Rozariu. Această zi a adus sub mantia Maicii lui Dumnezeu, în comuniune, copii din lumea întreagă, pentru ca toți copiii – și cei din zonele de conflict – să se poată bucura de copilărie, siguranță, pace în mijlocul familiilor lor.

Sfântul Părinte, Papa Francisc, privind mai ales la Palestina și Israel, a transmis o nouă invitație: „Fie ca armele să tacă, situația din Gaza este disperată!” Și a îndemnat toate părțile antrenate în conflicte să depună armele, și pe toți creștinii să se roage și să postească, vineri 27 octombrie 2023, pentru pace. A atras atenția: „să se facă tot posibilul pentru a se evita o catastrofă umanitară”. În lumina acestor circumstanțe, Papa a invitat: „Depuneți armele și ascultați strigătele de pace din partea săracilor, a oamenilor și a copiilor nevinovați”. Pentru că, „războiul nu rezolvă probleme”, ci „seamănă doar moarte și distrugere, crește ura, înmulțește răzbunarea. Războiul șterge viitorul, șterge viitorul!” Sfântul Părinte a continuat să-i îndemne pe toți credincioșii să fie de o singură parte: aceea a păcii. „Dar nu cu cuvinte”, a atras atenția, ci „cu rugăciune și cu dăruire totală”.

Noua invitație la rugăciune și penitență, Sfântul Părinte a adresat-o tuturor oamenilor de diferite confesiuni creștine și celor din alte religii. „Toți cei care pledează pentru pace sunt invitați să participe, după cum consideră de cuviință” a insistat Papa. Evenimentul central va fi o oră de rugăciune, de la ora 18.00, în Piața San Pietro din Roma, cu scopul de a invoca pacea și unitatea. Toate Bisericile particulare au fost invitate să participe la această zi de rugăciune, „organizând inițiative similare care implică poporul lui Dumnezeu”.

Ca răspuns la noul apel al Sfântului Părinte, și, totodată, în contextul comemorării în Biserica Greco-Catolică a arestării Episcopilor martiri și a 75 de ani de la scoaterea în ilegalitate a acestei Biserici, în Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, în prezența Episcopului eparhial, va avea loc vineri, 27 octombrie 2023 (de la ora 17.00), o seară de veghe și rugăciune la care, prin comuniune spirituală, vor participa de fapt milioane de oameni. Fie ca, în comuniune cu sfinții și martirii, mai ales cu Fericiții Episcopi greco-catolici români, rugăciunea tuturor să fie ascultată și împlinită, glasul armelor să tacă și roua iubirii și a păcii lui Dumnezeu să se reverse peste omenire.

V.S.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut