Festivalul “Namaste India”, ediția a XII-a

• Cluj-Napoca, 12 – 20 martie

Centrul Cultural „Rabindranath Tagore” invită publicul la o ediție specială a Festivalului „Namaste India”, ce va avea ca temă centrală reprezentarea femeii în arta, cultura și societatea indiană.

Festivalul, ajuns la ediția a XII-a, va avea loc la București și Cluj-Napoca în perioada 2-20 martie, cu sprijinul Ambasadei Indiei la București și al Ministerului Culturii din India. Prin filme, cărți, expoziții de artă textilă și fotografie, prezentări și conferințe, publicul român va fi invitat să pătrundă în universul femeii indiene, păstrătoare a portului tradițional, simbol al grației, forței interioare și devotamentului, dar și luptătoare pentru dreptul la egalitate de șanse și participantă valoroasă la familie și societate.

La Cluj-Napoca, festivalul va debuta printr-o serie de patru evenimente găzduite, în 12 și 13 martie, de Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Conform programului anunțat de organizatori, sâmbătă, 12 martie, de la ora 15:00, Editura Casa Cărții de Știință va lansa volumul „Fiice ale Indiei. Eseuri despre femei remarcabile și rolul lor în societatea indiană”, îngrijit de Mihaela Gligor, director al Centrului Clujean pentru Studii Indiene – Universitatea Babeș-Bolyai. Evenimentul va fi urmat, de la ora 16:00, de vernisajul expoziției „Introducere în arta textilă indiană”, prezentată de Rajkumari, brandul creat de Anamaria Lazăr din dorința de a integra arta indiană în vestimentația urbană contemporană a femeii europene. Vor fi expuse elemente originale de costum indian antic, alături de reinterpretarea lor în viziune Rajkumari. Expoziția va rămâne deschisă până în 20 martie, oferind publicului șansa de a se familiariza cu felurite tehnici de țesere, imprimare și ornamentare manuală a textilelor

Ziua de duminică, 13 martie, va include două prezentări având ca temă „Impactul teatrului și al artelor spectacolului indiene în Europa“ și „Revigorarea și detoxifierea din perspectiva Yoga și Ayurveda”.

Atât la București, cât și la Cluj-Napoca, programul festivalului va include cinci proiecții de film cu tematică feminină. La Cluj-Napoca proiecțiile vor avea loc în perioada 15-19 martie, la Cinema Arta. În deschidere, „Ghare Baire” – „Casa și Lumea” (marți, 15 martie, 19:30) – ecranizarea romanului omonim scris de Rabindranath Tagore, având ca subiect independența femeii în India colonială de la începutul secolului, o producție realizată în 1984 de Satyajit Ray, unul dintre cei mai mari regizori de film din lume și primul indian laureat cu Oscar, de la nașterea căruia se împlinesc 100 de ani. Selecția mai cuprinde filmele „Mirch Masala” (miercuri, 16 martie, 19:30), având-o în rolul principal pe Smita Patil, una din cele mai remarcabile figuri feminine ale cinematografiei indiene, „Gangoobai” (joi, 17 martie, 17:30),  povestea unei femei vârstnice și călătoria sa plină de peripeții, din dorința de a deține un sari spectaculos, „Sita sings the blues”  (vineri, 18 martie, 20:00) – un film de animație 2-D, adaptare a poveștii din epopeea Ramayana dintr-o perspectivă ce empatizează cu personajul feminin și „The great Indian kitchen” (sâmbătă, 19 martie, 19:30), considerat „cel mai puternic film despre patriarhie din ultimii ani” (Hindustan Times).

***

Inițiat în anul 2010, Festivalul „Namaste India” este cel mai amplu eveniment din România dedicat culturii indiene. Proiectul are ca scop „crearea unui spațiu simbolic de prietenie și comunicare între România și India, reducerea distanței culturale dintre cele două societăți și descoperirea de valori comune, transformând spațiul cultural indian într-unul mai deschis și mai familiar românilor”.

Ediția a XII-a se încadrează în seria de manifestări desfășurate peste tot în lume cu prilejul împlinirii a 75 de ani de la Independența Indiei.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut