Festivalul Jocul Satului la Frata, un simbol al prețuirii spiritualității tradiționale

În anotimpul celor mai frumoase culori ale câmpului din acest ținut al Transilvane, în care vigoarea culturilor de porumb, floarea soarelui, cartofilor, a legumelor și fructelor ce-și acumulează acum plăcutele arome, dar și a potențialele producții de grâu, în al cărui spic se simte gustul pâinii de mâine, stă munca istovitoare a locuitorilor din această frumoasă comună, oameni ce-și iubesc fără echivoc tradițiile milenare, și țin, necondiționat, la sănătatea pământului.

În acest spațiu unde rădăcinile trecutului încă își au o apreciabilă vigoare, rădăcini ce sunt puse în evidentă prin multiple manifestări tradiționale ce dovedesc respectul față de trecutul ce pare a fi tezaurizat atât în lăzile de zestre, dar și prin alte modalități lăudabile, sens în care nominalizăm înființarea recentului Muzeu al satului, la Soporu de Câmpie, adică tot în perimetrul acestei comune de pe interferența cu județul Mureș.

Valoarea tradițiilor, a moștenirilor o dă însăși Festivalul ,, Jocul Satului’’ la Frata, o manifestare folclorică de dimensiuni regionale, care aduce pe scenă o parte din valorile spirituale moștenite de la generațiile trecute, ce trebuie permanent conservate și promovate.

Actuala ediție a manifestării folclorice de aici a reunit, pentru a XVl– a oară, nu doar soliști și formații artistice, ci și fii și fiicele satelor Frata, Bercheșu și Soporu de Câmpie, risipiți prin țară și lume, dorul lor legitim de locurile natale, de amintirile copilăriei, fiind mult mai puternice datorită blocajului generat de COVID – 19, care a suspendat toate manifestările publice în durerosul an 2020.

Despre ediția acestui an se pot scrie superlative, mai ales că întregul program al zilei s-a desfășurat pe o temperatură caniculară, sutele de participanți protejați de imensele cupole ale umbrelelor și băncuțelor montate de administrația comunei în locația dintre Căminul cultural, Școală, Primărie și Centrul de informare turistică.

Ca și în anii precedenți, manifestarea a debutat cu o impresionantă paradă a portului popular ce a bucurat privirile publicului iubitor de strai artizanal cu care au fost îmbrăcați artiștii ansamblurilor folclorice prezente la eveniment, dar și o bună parte din localnici. De remarcat este faptul că din acest alai, care a pornit din fața gospodăriei meșterilor populari: Raveca și Samoilă Soporan, nu au lipsit căruțele, călăreții, în prim plan aflându-se primarul comunei, Miron Cristian Cherecheș, principalul animator al actualei ediții, vicele Vasile Pop, dansatori și ceterași. După o scurtă pauză la Monumentul Eroilor, grupul de artiști și oficialitățile comunei au ajuns în zona scenei permanente unde au fost salutați cu ,, Bun venit’’ de numeroșii oaspeți , unii cu eșarfe tricolore, adică primarii din orașul Sărmaș, din comunele: Apahida, Jucu, Beliș, Ceanu Mare, Mociu, Tritenii de Jos, Râciu și Sânpetru de Câmpie. De asemenea, au fost prezenți deputatul Patriciu Achimaș Cădariu, președintele PSD Cluj, Alexandru Cordoș, consilierul județean Horia Chirteș, consilieri locali și directori de lăcașuri de cultură.

Preoții comunei au oficiat slujba de sfințire a festivalului, după care primarul Cherecheș Cristian Miron, a rostit tradiționalul salut de bun venit formațiilor artistice, dorindu-le evoluții spectaculoase pe scena festivalului, mulțumiri și urări de bune și reușite în tot ceea ce fac, a transmis și oficialităților prezente în această primă zi de august și duminică la Frata. Salut de bun venit și mulțumiri rostind și vicele Vasile Pop.

Propunere de înființare a unui Centru de permanență medicală

Gânduri bune au adresat participanților și administrației locale, Alexandru Cordoș, care a subliniat că oamenii de valoare trebuie apreciați în viață, nu post – mortem, referindu-se expres la întârzierea inexplicabilă în care se conferă titlul de Cetățean de Onoare al comunei Frata, valorosului rapsod popular al locurilor, Vasile Soporan, ce deține titlul de Tezaur Uman Viu. De fapt comuna Frata este singura din țară în care sunt gratulați cu acest valoros titlu, dansatorii Dumitru Moldovan, Elisabeta Rusu, Ioan Moldovan, ceterașul Șandorică și rapsodul Vasile Soporan.

Deputatul și reputatul medic oncolog Patriciu Achimaș Cădariu a felicitat organizatorii, apreciind că azi se sărbătorește normalitatea și sănătatea sufletului, însă nu a ezitat să spună că este unul din susținătorii înființării unui Centru de permanență medicală la Frata.

Și cum respectul pentru valorile umane și vârstnici este o cutumă sfântă la Frata, programul a continuat prin acordarea diplomei de Cetățean de Onoare al comunei Frata, d-lui Vasile Soporan, a unei cupe și un premiu, înmânate de primarul Cherecheș, apoi au fost premiați, pentru merite culturale, Ioan și Ileana Moldovan, dar și secretarul general al comunei, Lucreția Șomlea, care a ieșit la pensie după 43 de ani de muncă, din care 38 în administrație publică.

Premii pentru rezultate excepționale la învățătură au primit elevii: Maria Dalia Cașoni, Rebeca Ana Cesăuan, Roxana Foitoș, Alexandru Iosif Ilișan, Laurenția Oana Maxim, Andreea Iulia Mocan, Stelian Vasile Negrea și Ileana Diana Șerban.

Un număr de 26 de familii cu tâmple albe au fost sărbătorite pentru 50 și 60 de ani de conviețuire, care au primit în dar din partea administrației publice de aici diplome de excelență, cupe, premii în bani, flori și chiar câte un pahar de țuică și felii de cozonaci. Primarul comunei le-a dorit sănătate, viață lungă și să împărtășească cât mai multă înțelepciune și experiență din viața lor.

Componenta cultural artistică, prezentată de Dan Constantea, a debutat cu Formația de jocuri tradiționale Frata, o formație coordonată de însăși directorul Căminului cultural, Romulus Bucur și acompaniată de taraful Lia Pop. Din repertoriul acestor jucăuși se disting prin acuratețea tradițională jocurile: Românește de purtat, Românește de-nvârtit, Românește în ponturi, Barbunc în două laturi și Hartag.

Apoi au evoluat pe scenă ,,Jucăușii de la Frata’’, Asociația ,, De la lume adunate și-napoi la lume date’’, ,, Moștenirea – Zestrea Popești’’, ,,Rapsodia Transilvană’’, ,, Graiul Câmpiei – Sărmaș”, ,,Manuș Sukar – Soporu de Câmpie”, ,, Zorile’’ din Mociu, alături de recitalurile susținute de rapsodul Vasile Soporan și ceterașii Alexandru Ciurcui – Șandorică , Alex Anton Ciurcui, Gheți Carol Dani, Lia Pop și Covaci Carol Gaciu. Spectacolul a fost îmbogățit cu participarea soliștilor de muzică populară: Ciprian Pitcovici, Lorena Florentin, Iosif Rusu, Traian Rusu, Timea Soporan, Elisabeta Guzu, Cosmin Mocean, Pop Iacob Spiru și Ana Crișan.

Iubitorii de artă plastică și artizanat au putut să vadă expozițiile de pictură semnate de Anica Pojar și Luis Garcia Camarero și familia meșterilor populari Raveca Samoilă și Anamaria Soporan. Jocul satului s-a liniștit spre miezul nopții.

Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut