Festivalul Internațional de Teatru INTERFERENȚE: Primele două zile…

 

Cea de a 9-a ediție INTERFERENȚE la Cluj-Napoca-organizator UTE, Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca-, își deschide oficial porțile sâmbătă 4 noiembrie (ore 17:00; 20:00, Sala Studio)primul spectacol fiind cel al Teatrului Național al Greciei de Nord (Salonic), Algoritm. Rătăciri suprarealiste prin memorie de Eleana Georgouli, regia Alexandra Kazazou și Eleana Georgouli, spectacol în sala Studio.

Se cuvin câteva menționări. Eleana Georgouli este un artist plurivalent, îmbinare fericită a actorului cu profesorul de teatru, directorul de scenă, interpretul fizic, în acesr din urmă caz, performanța fizică prin găsirea echilibrului dintre minte și corp. Este membră a două board-uri artistice, Art Theatre-Karolos Kaun (din 2017), respectiv Drama School of Petra (din 2019). În 2016 a primit Premiul pentru Tânăr Actor acordat de către Asociația Criticilor de Teatru eleni, pentru rolurile ”Maria” din Woyzeck de Buchner și ”I-330” din WE/NOI de Evgheni Zamyatin.

Prima seară propune Algoritm. Rătăciri suprarealiste prin memorie, ”o narațiune muzicală tandră-muzica de Giannis Aggelakas-, dar plină de umor, despre memorie și uitare, vase comunicante în prim-planul marilor tranziții istorice care au zguduit lumea occidentală în secolul al 20-lea” (Alexandra, Eleana).

Teatrul Național al Greciei de Nord a luat ființă în anul 1961. În cei peste 60 de ani de activitate, au fost puse în scenă peste 400 de titluri, multe dintre ele prezentate în prestigioase festivaluri internaționale, compania de teatru elenă fiind o invitată constantă în Interferențele clujene.

Seara a doua, duminică 5 noiembrie, 20:00, propune (re)întâlnirea cu o altă scenă cunoscută clujenilor, Teatrul Municipal din Praga, Cehia, titlul ales fiind Boala albă de Karel Capek, regia Michal Docekal (director artistic al teatrului).

Michal Docekal este cunoscut spectatorilor clujeni, eu vă propun acum spectacolul America, dramatizare după roamnul lui Kafka, cu premiera în 2 noiembrie 2015.

Surprinzător sau nu, tema este extrem de actuală, o pandemie provocată de o boală în…China, se răspândește în întreaga lume. Nu există nici măcar un leac. Boala ajunge într-o țară cu un lider naționalist, care vrea să pornească un război cu vecinul lor mai mic. Este chiar punctul de plecare al celebrei drame din 1937 a lui Capek. Ciclic istoria se repetă: pandemii, războaie, dictatori…Și mă opresc aici.

Boala albă a avut premiera la 22 aprilie 2023, impactul avut asupra spectatorilor fiind covârșitor mai ales prin legăturile care se pot face cu ceea ce se întâmplă azi în lume.

Demostene Șofron

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut