Festivalul Internațional de Film Transilvania | TIFF 2022 și-a desemnat laureații!

În premieră la TIFF, filmul favorit al publicului a obținut și mult-râvnitul trofeu Transilvania. La ediția cu numărul 21 a festivalului, în cadrul Galei de premiere prezentate de Tudor Giurgiu și Amalia Enache, Utama sau Casa noastră, în regia lui Alejandro Loayza Grisi (Bolivia) a cucerit juriul competiției oficiale prin „abordarea cinematografică simplă, curată și poetică a regizorului.” Actrița Maia Morgenstern a primit Premiul de Excelență pentru întreaga carieră.

Publicul a fost purtat într-o călătorie universală, învățând despre viață și moarte și despre ceea ce este între acestea două. Manifestarea constantă a naturii în raport cu personajele ne arată cât de fragil este viitorul nostru”, a evidențiat actrița islandeză Halldóra Geirharðsdóttir, membră a Juriului Competiției Oficiale, motivând acordarea trofeului. Totodată, pelicula boliviană s-a aflat în topul preferințelor cinefililor, fiind recompensată cu Premiul Publicului.

Cei doi protagoniști își duc viața într-un sat aproape uitat de lume, practicând agricultură de subzistență și crescând lame în propria gospodărie. Fiecare are sarcinile bine trasate și face tot posibilul să le respecte, deși asta nu este întotdeauna un lucru ușor. Întreaga comunitate este copleșită de lipsa apei. Dragostea bătrânului pentru pământul natal, speranța atingând cote maxime și refuzul lui de a-și părăsi meleagurile pentru viața la oraș fac ca miza filmului să fie una puternică.

Premiul pentru Cea mai bună regie

A fost cucerit de regizorul islandez Gudmundur Arnar Gudmundsson, pentru pelicula Făpturi de vis/Beautiful beings, ce pune în lumină două dimensiuni, contrastante la prima vedere. Prima, cea a violenței și a ceea ce rezultă din faptele delincvenței juvenile și ale agresiunii domestice, iar cea de-a doua se referă la limitele până unde poate merge prietenia, tovărășia de grup.

Premiul pentru Cea mai bună interpretare

A ajuns la protagoniștii producției Amanți de-o noapte, Laura Muller și Schemci Lauth, regia semnată Julien Hilmoine.

Premiul special al Juriului

Ficțiune despre viață/Feature film about life, în regia lui Dovile Sarutyte, a convins jurații la ediția 2022 a TIFF.

Mențiunea specială a Juriului

Revine actriței Eszter Csonka, pentru rolul din filmul Tandrețe (r. Anna Nemes și Laszlo Csuja).

Premiul de Excelență

,,Acest moment al omagiului mă emoționează foarte profund, în mod sincer. E un moment al evaluării. Când te întrebi, la ce a trebuit să renunți? Și sunt profund recunoscătoare TIFF și tuturor celor care au făcut posibil acest moment. Sunt recunoscătoare fiecăruia dintre dumneavoastră!’’ a mărturisit Maia Morgenstern. Cu prilejul decernării premiului, cei prezenți au avut ocazia să revadă secvențe din numeroasele producții cinematografice în care a jucat îndrăgita actriță.

Full Moon Script Contest

Secțiune dedicată producțiilor thriller și horror. Premiul a fost câștigat de producția Squash a bug for me, regizată de Alex Olteanu.

Bursa Alex Leo Șerban

O mențiune a fost acordată tânărului actor Conrad Mericoffer, pentru rolul din Câmp de maci. O altă mențiune specială a primit Andreea Alexandra Vraja, pentru proiectul cinefilia.ro, iar Bursa Alex Leo Șerban a fost câștigată anul acesta de Andrei Epure și Anamaria Gheorghe, pentru producția Nu mă lăsa să mor.

Transilvania Pitch Stop

As Shadows Fade, de Burcu Aykar, a primit Premiul Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova, Light, de Maxim Baraliuc – Premiul Villa Kult Development, Kristina Spassovska din Bulgaria – Premiul Premiul de dezvoltare Transilvania Pitch Stop (al juriului), pentru 40. Maria Luiza Bulevard, iar Marele Premiu (Premiul Chainsaw Europe) a revenit Aranos, producție grecească, semnată de Panagiotis Charamis. Where elephants go (r. Gabi Sarga și Cătălin Rotaru) a obținut Premiul CoCo oferit de Connecting Cottbus.

What’s Up Doc

Ajungem și la secțiunea dedicată documentarelor. Amintim faptul că anul acesta au fost căutate documentarele-hibrid, aflate la granița cu ficțiunea.

Mențiunea specială a juriului merge la Atlantida/Atlantis de Yuri Ancarani, iar Premiul cel Mare revine Pentru mine tu ești Ceaușescu (r. Sebastian Mihăilescu), un film premiat drept Cel mai bun documentar central și est-european la Jihlava 2021.

Premiul FIPRESCI

Se acordă de către juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film unei producții din secțiunea Zilele Filmului Românesc. Fericitul câștigător este de această dată filmul Imaculat, în regia Monicăi Stan și a lui George Chiper-Lillemark. Cel mai bun debut anul trecut la Veneția!

Premiul Publicului pentru cel mai popular film românesc

Revine lungmetrajului horror Capra cu trei iezi, regia Victor Canache, o proiecție în onoarea actriței Maia Morgenstern. Trofeul a fost înmânat de Mircea Geoană, Secretar General adjunct al NATO.

Zilele Filmului Românesc

Moștenirea (r. Marian Fărcuț) și Fragmentări (r. Miruna Minculescu) au primit câte o mențiune specială a juriului pentru Scurtmetraj. Marele câștigător al secțiunii a fost Aurică, viață de câine, regia semnată Mihai Dragolea. Crai nou, regizat de Alina Grigore a primit Premiul pentru debut. Acesta a fost înmânat de ambasadorul Franței în România, Laurence Auer. La categoria lungmetraj, laureații sunt: Om-Câine (r. Ștefan Constantinescu)-Mențiunea special a Juriului, Miracol (r. George Apetri)-Marele Premiu. Acesta a fost decernat de către Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

Premiul Juriului Tinerilor Francofoni

L’événiment, regizat de Audrey Diwan, a primit premiul din partea TV5 Monde, RFI România și Institutul Francez din România. Această distincție este acordată deja de 8 ani în cadrul Festivalului.

Competiția Locală

Reamintim Premiile Competiției Locale, găzduite de Universitatea Sapientia din Cluj.

Mențiunea Specială – Szucher Ágnes-Bernadett, pentru filmul Dragoste în vremea coronei. Marele Premiu și Premiul cotidianului Făclia – Emilia Hosu are HIV, regia Ioana Păun.

Gala de premiere TIFF 2022 a fost presărată cu momente muzicale surpriză. Trupa The Monojacks și Mihail au încântat publicul cinefil, temperând și suspansul în așteptarea acordării premiilor la diferitele secțiuni ale festivalului. De asemenea, campionul David Popovici a transmis un mesaj video de mulțumire și a felicitat echipa TIFF.

Ulterior, pe ecranul uriaș din Piața Unirii a fost proiectat filmul Stejarul (2022), un documentar în regia lui Laurent Charbonnier și Michel Seydoux.

Duminică, 26 iunie, în ultima zi de TIFF pentru anul în curs, iubitorii de film au avut ocazia să revadă producțiile premiate, acestora fiindu-le dedicată o proiecție suplimentară. Așteptăm cu interes ediția cu numărul 22!

Iulia GHIDIU

Foto: Dan Bodea

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut