Festivalul dovleacului la Gherla

Ne găsim în perioada recoltării ultimelor  produse agricole de pe câmp. În hotar posesorii suprafeţelor cultivale cu diferite  cereale prăşitoare  culeg roadele toamnei. După ce au reuşit să-şi adune porumbul sau sfecla furajeră, gospodarii de la sate transportă acasă şi dovleacul, atât de sănătos şi gustos.

Nu e de mirare dacă şi în pieţele agroalimentare de la oraşe acest produs de sezon are mare căutare. Asociaţia „Honorabilis” din municipiul Gherla are şi o iniţiativă inedită, organizând şi în acest an „Festivalul dovleacului”. Ediţia a II-a are loc chiar la sfârşitul acestei săptămâni , mai exact sâmbătă, 21 octombrie, în centrul oraşului, pe platoul din faţa Catedralei Armeano-Catolice, tradiţionalul loc al manifestărilor cultural-artistice. Copiii şi părinţii sunt aşteptaţi la acest eveniment în intervalul orar 11-19, când le este oferit un program bogat şi variat. Astfel, se vor desfăşura activităţi practice pentru copii, gustări pe bază de dovleac şi alte surprize cu produse agricole. Desigur, pe toată durata festivalului nu va lipsi muzica live cu repertoriul pe măsura tematicii acestei manifestări de popularizare a dovleacului.

În aceste zile în localităţile rurale din împrejurimile municipiului Gherla am văzut mijloace de transport şi atelaje pline cu dovleci, agricultorii reuşind să-şi asigure încă de pe acuma cantitatea de furaje pentru animalele din gospodăriile proprii, dar şi pentru consum. În comuna Ţaga l-am întâlnit pe eroul filmului „Vulturii din Ţaga” (peliculă prezentată şi la TIFF Cluj- Napoca, ediţia 2023) domnul Nelu Târnovan, care ne-a arătat două exemplare uriaşe, recoltate din grădina lui proprie, unde în această toamnă s-au mai găsit legume şi fructe de bună calitate. Erou de film, dar şi un  bun şi harnic gospodar, cunoscut prin filmul turnat pe marginea renumitelor lacuri piscicole de pe Câmpie, unde în această perioadă se adună roadele toamnei.

Szekely Csaba

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut