Festivalul Alimentelor Tradiționale, la USAMV Cluj-Napoca

Mămăliguță cu zămuță de Bănișor, plăcintă dobrogeană de Greci, bulgăre de zăpadă de Carastelec, pături cu brânză de Salva, palaneț pe vatră de Chinteni, cozonac cu nucă de Moisei, pogăcele cu jumeri de Gilău, gomboți cu prune bistrițene de Tiha-Bârgăului, zamă de șălate de Josenii-Bârgăului, caș de vacă de Mărișel – sunt doar câteva dintre produsele prezentate de studenții USAMV Cluj-Napoca, pentru jurizare și degustare, la ediția a XIV-a a evenimentului „Inventarul caracteristicilor de tradiționalitate ale produselor agro-alimentare din România”.

Evenimentul, susținut de studenții din anul IV de la Ingineria mediului, în cadrul cursului de Controlul și certificarea produselor, coordonat de conf. dr. Avram Fițiu, va avea loc luni, 16 mai, între orele 10:00 – 18:00, la Centrul de Cercetare pentru Biodiversitate, din campusul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca.

Studenții vor prezenta peste 20 de produse tradiționale din mai multe județe din țară, inclusiv caietele de sarcini ale rețetelor, care vor fi jurizate de specialiști în gastronomie și tradiții populare – între care: Mircea Groza, Paul Siserman, Viorica Ciobanu -, alături de profesori din cadrul USAMV Cluj-Napoca.

Degustarea produselor tradiționale expuse (pe lângă cele enumerate deja mai amintim: prăjitură cu mere de Maieru, mămăligă cu brânză de burduf de Apahida, sarmale și plăcintă cu brânză dulce de Broșteni, mălai dulce de Fizeșul Gherlii, scorușe de Vișinelu, balmoș de Apahida, brânză de Jina, cocoradă de Jimbor, brânză frământată de oaie de Rodna, cașcaval afumat de Fundata, telemea de vacă și brânză dulce de Sânmihaiu Almașului) va începe la ora 11:00.

Conform celor declarate de coordonatorul evenimentului, conf. dr. Avram Fițiu, rețetele locale ale bucătăriei românești sunt culese chiar de către studenți și tot ei concep apoi caietul de sarcini pentru fiecare rețetă și prezintă produsul spre jurizare și degustare.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut