Festival de iarnă la Gherla

În ultimii ani, edilii municipiului Gherla au organizat două festivaluri sezoniere, cel de vară, denumit „Armenopolis”, și cel de iarnă, sub genericul „E vremea colindelor”. Ultimul are loc în perioada 15-22 decembrie, în centrul municipiului, unde tot acum este deschis Târgul de Crăciun, un eveniment ce, în ajunul sărbătorilor, polarizează interesul populației, un  bun prilej pentru gherleni să-și procure cadouri pentru cei dragi, dar și să-și petreacă timpul liber cu copiii, într-un cadru festiv.

Ediția a VIII-a a Festivalului de iarnă „E vremea colindelor” s-a  bucurat și în acest an de mare succes. Noi ne referim doar la manifestările desfășurate la sfârșitul săptămânii trecute, când pe mica scenă amenajată în Piața Libertății au evoluat cele mai bune formații artistice și soliști de muzică  populară și ușoară din localitate. Numai  cu astfel de ocazii vede lumea de ce talente muzicale și coregrafice dispune orașul, cândva un renumit centru al culturii și mișcării artistice clujene. Dar, și prezentul ne oferă surprize plăcute.

La sfârșitul săptămânii trecute, în fiecare seară, între orele 18:00 – 20:00, cei prezenți pe platoul din fața Catedralei Armenești s-au distrat de minune în compania muzicii și dansului. Efectiv, ne-a fost greu să numărăm câte ansambluri de dansuri, coruri și interpreți s-au perindat prin fața publicului, prezent seară de seară în număr mare în Piața Libertății.

În prima zi ne-au colindat copiii din Gherla și Mintiu Gherlii, programul lor fiind încheiat de fanfara municipală condusă de Vasile Chiș, care ne-a încântat cu splendidele melodii de Crăciun și Anul Nou, piese muzicale interpretate excepțional de mesagerii muzicii de promenadă, fanfara având o vechime de… 150  de ani! Vineri seara a fost rândul corurilor bisericilor ortodoxe, greco-catolice, penticostale și baptiste, multe aplauze revenind creștinilor Bisericii „Biblia Deschisă”, condusă de Simi Hosu. Sâmbătă, programul a fost deschis de superba evoluție a majoretelor  „Queens Dancing”, coordonate de Andreea Sabo, după care talentata interpretă de muzică populară Larisa Gurzău a susținut un recital extraordinar de folclor, iar Camelia Hodiș a cântat la chitară câteva piese de muzică folk. Nici de această dată nu a lipsit din spectacol Grupul Tradițional al Zegrenilor din Ceaba, prezent la toate manifestările artistice desfășurate în comunele județului Cluj.

Ultima zi a primei părți a festivalului gherlean a fost dedicată muzicii ușoare, cu o reprezentație extraordinară a formației vocal-instrumentale „Sirius”, din localitate, alcătuită din 7 instrumentiști talentați, în frunte cu conducătorul grupului, Marius Guță, în rolul de instrumentist la chitară și solist vocal. Dar, neapărat trebuie să amintim și numele celorlalți muzicieni: Morar Csaba, Dorin Pop, Kiss Csaba, Lőte Miki, Gheorghe Neamțu și Cristian Pop, o trupă cunoscută în toată țara prin turneele efectuate. Tot duminică seara au urcat pe scenă soliștii vocali Zora Retegan, Nicoleta Păcurari (Nico), Selena Morar, Denis Lote, Elena Sabo, Erika Cheța și Bagaméri Róbert.

Spectacolele și concertele Festivalului de iarnă de la Gherla continuă până joi, 22  decembrie.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut