Fermierii anunță proteste, după Paști

Asociaţia Forţa Fermierilor a anunțat că va demara, după Sărbătorile de Paşti, organizarea şi autorizarea unui protest public al agricultorilor în Bucureşti şi în principalele judeţe agricole din țară, deoarece consideră că sectorul agricol este subfinanţat cronic.

Consiliul Director al Asociaţiei a aprobat constituirea unui grup de lucru care să se ocupe, din 10 mai, de structurarea demonstraţiilor publice ale agricultorilor, tema protestului fiin: „Guvernanţilor, cu ce v-au greşit fermierii? Subfinanţare cronică: Agricultura, lovită din toate părţile!”
Asociaţia propune tuturor organizaţiilor profesionale, patronale şi sindicale din sectorul agroalimentar să se alăture acestei acţiuni. „Suntem, la propriu, în al doisprezecelea ceas, pe marginea prăpastiei, iar pentru fermierii români dezastrul nu este doar pe termen scurt, agricultura riscă să intre într-un declin accelerat, pe termen mediu şi lung. Este momentul ca mediul asociativ din agricultură să vorbească într-o singură voce”, susţin reprezentanţii asociaţiei.
Potrivit preşedintelui Asociaţiei, Vlad Macovei, alocările bugetare pentru programele de sprijin s-au înjumătăţit în 2021 faţă de 2020, despăgubirile de secetă nu au fost acordate, iar depozitele regionale şi sistemele de irigaţii riscă să fie scoase complet din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Vlad Macovei susţine că revendicările membrilor Asociaţiei nu au conţinut politic, iar organizaţia nu va permite transmiterea de mesaje politice, indiferent că vor veni de la Putere sau din Opoziţie.
Forţa Fermierilor a organizat, în 18 şi 22 februarie, două acţiuni de pichetare a sediului Ministerului Agriculturii pentru a protesta public faţă de neincluderea în Legea Bugetului de Stat din acest an a despăgubirilor de secetă.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut