”Federaţiile sindicale” din agricultură cer un ajutor de stat de minim 20.000 euro pe fermă

După ce patronatul din morărit și panificație a cerut un ajutor de stat, și federaţiile sindicale din agricultură” (orice ar putea înssemna această denumire) cer un ajutor de stat pentru legumicultorii mici şi medii, precum şi pentru organizaţiile de producători, valoarea minimă solicitată fiind de 20.000 euro/fermă.


„Legumicultorii au suferit pierderi în cursul anului 2020 şi în anul 2021 ca urmare a închiderii pieţelor agroalimentare, a pieţelor engros, precum şi din cauza măsurilor dispuse în sectorul HoReCa. În plus, în anul 2020, respectiv în 2021, am avut şi îngheţ timpuriu, grindină, inundaţii urmate de secetă şi, cu toate acestea, s-au realizat producţii medii, dar care nu au putut fi comercializate nici măcar la preţul de producţie, consecinţa fiind aruncarea produselor şi decapitalizarea fermierilor. Nimeni nu a contabilizat pierderile suferite de producătorii mici şi medii, nici măcar nu au fost interesaţi. Toate acestea nu au făcut altceva decât să faciliteze importurile de produse vegetale din spaţiul extracomunitar, dar şi din spaţiul comunitar în detrimentul producţiei autohtone. Acordarea unui ajutor de stat cu o valoare începând de la 20.000 de euro/fermă până la maximum 100.000 de euro/fermă este imperios necesară, având în vedere derogările pe care Comisia Europeana le-a acordat în contextul COVID statelor membre”, susţin reprezentanţii Confederaţiei Sindicatelor Democrate din România, ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Democratice din Agricultură şi Uniunii Salvăm Ţăranul Român.

Ajutoare de stat acordate discreţionar

„Ajutoarele de stat s-au acordat într-un mod cu totul discreţionar, fără o consultare reală şi fără o viziune pe termen scurt şi mediu. Formelor asociative, respectiv cooperativelor, dar şi altor entităţi care se află în lanţul comercial, nu li s-a acordat niciun fel de sprijin, deşi se puteau acorda până la 200.000 de euro. Nimeni nu a contabilizat pierderile suferite de producătorii mici şi medii, nici măcar nu au fost interesaţi. Toate acestea nu au făcut altceva decât să faciliteze importurile de produse vegetale din spaţiul extracomunitar, dar şi din spaţiul comunitar, în detrimentul producţiei autohtone. Dezinteresul faţă de sectorul legumicol este evident din partea autorităţilor cu putere de decizie, astfel vă dăm un exemplu elocvent, respectiv, până la data de 1 mai 2021, România, ca şi celelalte state membre, ar fi trebuit să transpună în legislaţia naţională Directiva privind practicile comerciale neloiale care reglementează relaţia dintre marile lanţuri de magazine şi furnizorii lor. Momentan, însă, proiectul de lege prin care se va face transpunerea este ‘pe drum’ între Senat şi Camera Deputaţilor, ca să nu mai vorbim de lipsa de politici privind sectorul legumicol”, susțin reprezentanţii acestor organizații.

De asemenea, organizaţiile mai solicită înfiinţarea unei direcţii de horticultură în Ministerul Agriculturii, reglementarea în sectorul legume-fructe şi actualizarea legislaţiei acestui sector (trasabilitate, sortare, ambalare, etichetare etc), promovarea pieţelor locale şi a lanţurilor scurte alimentare. Ei mai propun înfiinţarea Agenţiei pentru Calitatea şi Marketingul Produselor Agroalimentare, agenţie care are printre alte atribuţii asigurarea şi implementarea unui sistem electronic pentru monitorizarea trasabilităţii produselor de calitate certificată.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut