Federația SANITAS: Muncim decent, protestăm decent

Salariații din Sănătate, Asistență Socială, Direcțiile de Sănătate Publică, Unitățile de Asistență Medico-Socială, Serviciile de Ambulanță, Medicina Școlară, au anunțat că protestează, începând de miercuri, 7 octombrie, DECENT, fără întreruperea activității, pentru a nu pune în nici un fel în pericol pacienții, „așteptându-se ca autoritățile române să îi trateze cu aceeași DECENȚĂ și, măcar în al doisprezecelea ceas, să înțeleagă că trebuie să respecte legea, respectându-le toate drepturile: cele de natură salarială, cele de protecție la locul de muncă, cele de repaus pentru recuperarea capacității de muncă, cele care să elimine orice discriminare între categoriile de salariați din același tip de unități și cu același tip de activitate”.

„Răsplătiți-ne decența cu o minimă bună-cuviință: acordarea drepturilor noastre legale!” – este mesajul transmis, miercuri, guvernanților, de SANITAS.

„Anual, a 7-a zi a lunii octombrie este dedicată muncii decente. Conceptul presupune remunerație corectă, securitate în timpul serviciului, oportunități de dezvoltare profesională, libertate de exprimare, participare activă în luarea de decizii și,  nu în ultimul rând, egalitate de șanse între bărbați și femei. Organizația Internațională a Muncii recomandă guvernelor lumii să adopte măsuri care să asigure munca decentă, o condiție esențială pentru reducerea sărăciei și o dezvoltare durabilă și echitabilă. În acest context, astăzi, 7 octombrie 2020, Federația SANITAS a fost nevoită să declanșeze greva japoneză pentru a trage un puternic semnal de alarmă, colectiv, asupra faptului că salariații din sistemele care asigură prevenția, tratamentul și îngrijirea populației aceste țări, cu preponderență în această perioadă în care noul coronavirus face ravagii, sunt epuizați fizic și psihic, sunt discriminați și expuși disprețului public printr-o excesivă mediatizare a «răsplăților financiare promise sau chiar legiferate», dar în realitate neacordate! Mai mult decât atât, acești salariați sunt cei mai expuși contaminării cu coronavirusul SARS-Cov-2, unul din 25 de nou infectați fiind din rândul personalului medical sau auxiliar” – arată reprezentanții federației.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut