Făt-Frumos și cocoșeii de aur

Președintele Joe Biden și-a dat arama pe față luni, anunțând intențiile Statelor Unite ale Americii în ce privește soarta economiei mondiale, un drum pe care se va implica, cu cățel și purcel, administrația de la Washington în calitate de ”lider maximo”. Ocupantul fotoliului de la Casa Albă nu s-a ferit de cuvinte, ci a spus-o cu subiect și predicat, ca să nu aibă nimeni niciun dubiu: ”Va exista o nouă ordine mondială, iar noi trebuie s-o conducem și să unim restul Lumii Libere prin aceasta”.

Interesant este că anunțul privind soarta omenirii, până la urmă, nu a fost făcut la vreuna din întânirile la nivel înalt purtate des în această perioadă tensionată generată de invazia rusească în Ucraina, nici în vreun discurs adresat națiunii, ci intenționat desigur, la o întânire aparent banală avută de Joe Biden cu liderii corporațiilor americane. A fost, se pare, locul considerat perfect pentru a răspândi în întreaga lume vestea, dată ca certitudine, că ”lucrurile se schimbă dramatic”, și că economia mondială traversează un moment de cotitură, fapt care va duce, spunea președintele american, la vremuri noi care au nevoie de o Nouă Ordine Mondială.

Nu foarte convingător, ca de obicei, și nicidecum cu tonul pe care și l-ar fi dorit cei ce i-au scris discursul,  președintele a vorbit despre bulversările prin care trece periodic economia mondială și omenirea în general, ”o dată la 3-4 generații”, anunțând că America își asumă, cum altfel, rolul de tătuc grijuliu cu tot ce mișcă în lume.

De ce asta? Pentru că poate, pentru că puterea Rusiei pare a se rispi în cele patru colțuri ale Ucrainei, prin distrugerea mitului unei armate care ar fi trebuit să aibă chipul și asemănarea țarului despot de la Kremlin. Poate pentru că, celălalt colos al lumii, cel chinez, pare a fi mai înțelept ca de obicei, stând deoparte și jucând la două capete, într-o neutralitate aparentă cel puțin deocamdată.

Urmează să vedem, deci, cum va muta regele negru american, cum va cuceri tabla de șah a lumii, acolo unde încă mai respiră nebunul alb rus și calul alb chinezesc, care nu vor înceta nicicum să spere să ia chipul reginei, capabilă în orice moment să dea mat, punând regele negru cu botul pe labe. Disputa nu poate avea loc, însă, fără ajutorul pionilor. Aceștia, deși sunt cei mai mulți pe tablă, nu fac nici cât o ceapă degerată de unii singuri, dar pot deveni o armă letală dacă sunt folosiți cu cap și strânși în haită.

Din ce ne dăm seama, ăștia mici și negri ai regelui american sunt mai degrabă dispuși, în a forma o haită împotriva inamicului alb, ba chiar vor fi constrânși să facă asta la nevoie. Și prima ocazie va fi chiar astăzi, la Bruxelles, acolo unde va descinde regele negru american, la summitul Nato reunit în regim de urgență.

Nu pot să închei, fără să semnalez ceva ce mi-a adus un zâmbet pe buze, un detaliu care, dacă aș fi rău, l-aș cataloga chiar ridicol. Așa, îl numesc doar o umflare în pene a președinților României și Poloniei, care au decis ei, marți, să meargă la întâlnirea cu regele înstelat cu propriile propuneri și soluții privind gestionarea situației de criză din Ucraina. La Bruxelles, ca și la celelalte întâlniri pe care le va avea Joe Biden cu liderii europeni, nu va fi loc însă pentru cocoșii care cântă la ei în țară. Dimpotrivă, și sunt sigur de asta, tuturor li se va da mutarea în plic, una pe care regele negru, imun la cotcodăcit, și revenit la stadiul de Făt-Frumos, a și pus-o deja în aplicare.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut