Farmaciști clujeni, trimiși în judecată pentru trafic de droguri

DIICOT Cluj a trimis în judecată 24 de inculpaţi într-un dosar de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de risc şi de mare risc, scoatere din ţară de droguri de risc şi de mare risc, efectuare de operaţiuni fără autorizaţie prealabilă cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi şi spălarea banilor.

„În cauză s-a reţinut faptul că, în anul 2010, pe raza judeţului Cluj, a fost constituit un grup infracţional organizat care a acţionat coordonat până în ianuarie 2018 şi care a avut drept scop procurarea şi trimiterea în străinătate de medicamente aflate sub control naţional, fără respectarea dispoziţiilor legale”, se arată într-un comunicat al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) transmis, sâmbătă, AGERPRES.

Liderul grupului infracţional organizat, profitând de împrejurarea că avea cunoştinţe care activau în domeniul farmaceutic, a iniţiat şi organizat o structură care a evoluat şi s-a dezvoltat în timp, prin intermediul căreia au fost exportate către destinatari din Statele Unite ale Americii şi alte 29 de state din Europa medicamente aflate sub control naţional, precizează sursa citată.

Printre ţările vizate se numără Marea Britanie, Austria, Belgia, Cehia, Cipru, Croaţia, Danemarca, Elveţia, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia şi Ungaria.

Activitatea de punere în vânzare a substanţelor amintite a presupus o colaborare cu farmaciile online din străinătate, dar şi crearea unor site-uri de vânzări online, site-uri care, prin web design, sugerau că sunt farmacii online.

„În acest context, menţionăm că farmaciile online au fost autorizate să funcţioneze în România abia în cursul anului 2019, când, prin Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 444/2019, a fost prevăzută posibilitatea unităţilor farmaceutice să vândă şi să elibereze online numai medicamente care pot fi achiziţionate fără prescripţie medicală, fiind interzisă însă eliberarea şi vânzarea medicamentelor care pot fi cumpărate doar în temeiul unei prescripţii medicale”, arată sursa citată.

Activitatea infracţională a grupului a presupus un site care funcţiona ca şi o farmacie online, configurat pentru a nu putea fi accesat din România, în vederea împiedicării descoperirii activităţii infracţionale; colaborarea cu alte site-uri similare care aveau o bază de date cu clienţi; colaborarea cu farmacii din ţară care să furnizeze cantităţi considerabile de medicamente aflate sub control naţional, fără reţetele legale; diferite metode de plată, începând de la utilizarea sistemelor de transfer rapid de bani, plata cu cardul, transferuri bancare, până la plăţi cu monede virtuale.

Ca urmare a documentării activităţii infracţionale a rezultat că, în perioada 2010 – 2018, a fost procurată şi expediată în străinătate cantitatea totală de 8.437.208 comprimate (medicamente) care conţin substanţe care se regăsesc pe Tabelele Anexă la Legea nr.143/2000. De asemenea, în modalitatea expusă au fost expediate şi medicamente care conţin substanţe susceptibile să producă efecte psihoactive.

„Sumele de bani obţinute în această modalitate au fost supuse unui amplu proces de spălare, fiind înfiinţată în acest scop o societate cu sediul într-un paradis fiscal. În total au fost supuse procesului de spălare a banilor sumele de aproximativ 5 milioane de dolari (USD) şi 4 milioane de euro”, precizează DIICOT.

În ceea ce priveşte infracţiunea de exercitare fără drept a unei profesii sau activităţi, s-a reţinut că o parte dintre inculpaţi, fără a deţine un titlu de calificare în farmacie, au comercializat medicamente aflate sub control naţional.

În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii privind peste 50 de bunuri imobile, 13 vehicule, conturi bancare şi sume de bani de peste 160.000 de lei şi 40.000 de euro.

În vederea probării activităţii infracţionale au fost utilizate instrumente de cooperare internaţională cu autorităţile judiciare din Statele Unite ale Americii şi alte 29 de state din Europa.

Rechizitoriul însoţit de dosarul cauzei a fost înaintat spre competentă soluţionare Tribunalului Cluj.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut