Fără mască în spații deschise neaglomerate, din 15 mai

Guvernul a adoptat vineri modificarea hotărârii de prelungire a stării de alertă prin care se renunță la mai multe restricții începând cu 15 mai, printre care eliminarea portului măștii în spații deschise neaglomerate și a restricțiilor de circulație pe timpul nopții, a anunțat premierul Florin Cîțu, citat de AGERPRES.

„În această seară, în ședința de guvern am adoptat modificarea și completarea anexelor 2, 3 la HG 531 din 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 mai 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Prin proiectul de hotărâre se propun o serie de măsuri începând cu 15 mai 2021. Se elimina restricțiile referitoare la portul măștii în spații deschise neaglomerate, urmând ca restricția să fie aplicată în continuare în spații publice – piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun, spații comerciale, mijloace de transport în comun”, a declarat Cîțu, după ședința de guvern.

El a mai spus că se elimină restricțiile de circulație pe timpul nopții a persoanelor și restricția privind programul operatorilor economici până la ora 21,00.

„Se stabilește programul restaurantelor, barurilor, cafenelelor și teraselor în intervalul orar 5-24. Se creează posibilitatea ca în spațiile deschise competițiile sportive să se poată desfășura pe teritoriul României cu participarea spectatorilor până la 25% din capacitatea maximă a spațiului. Participarea va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR, nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore”, a precizat premierul.

De asemenea, organizarea spectacolelor de tip drive este permisă numai dacă ocupații autovehiculelor sunt membri ai aceleiași familii sau reprezintă grupuri de până la patru persoane.

„Organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 500 de spectatori, cu asigurarea unei suprafețe de 2 metri pătrați pentru fiecare persoană, precum și cu purtarea măștii de protecție. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR, nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid, nu mai vechi de 24 de ore”, a afirmat Cîțu.

Premierul a mai anunțat că se va permite organizarea de cursuri de instruire și workshopuri pentru adulți, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, cu un număr de participanți de maximum 50 de persoane în interior și de maximum 200 în exterior, cu asigurarea unei suprafețe de 2 metri pătrați pentru fiecare persoană, cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite, dacă incidența cumulată la 14 zile din județ sau localitate este mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori.

El a arătat că se va permite și activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activitatea în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness, menționând că nu se va depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului în județele sau localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3 la mia locuitori, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 7 metri pătrați pentru fiecare persoană.

„Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activitatea în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness va fi deschisă fără a depăși 70% din capacitatea maximă a spațiului în județe/ localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 4 metri pătrați pentru fiecare persoană, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare. Deci, dacă persoanele sunt vaccinate, avem mai multe persoane în spațiu”, a precizat premierul.

Cîțu a menționat că este primul act normativ adoptat pentru revenirea la normalitate, valabil de la 15 mai, adăugând că de la 1 iunie o parte din aceste măsuri vor fi relaxate, dar vor fi și altele prezentate în Hotărârea CNSU.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut