Fără ”alba-neagra” și jocuri de noroc în Târgul de la Negreni

După doi ani de pauză, determinată de restricțiile sanitare impuse de pandemie, în acest an vor fi reluate tradiționalele târguri de la Negreni, manifestări care atrag zeci de mii de vizitatori din țară și din străinătate, primul dintre acestea urmând să se desfășoare în a doua săptămână din iunie.

Cunoscute în zonă încă din perioada medievală, târgurile din Negreni erau menționate, în anul 1815, în „Calendarul târgurilor”. Inițial, târgul din vară avea în trecut rolul de a le asigura moților instrumentarul agricol necesar lucrărilor din această perioadă – de unde și numele Tîrgul Coaselor -, iar târgul din toamnă, care se desfășoară în a doua săptămână din octombrie și este botezat Fechetău, avea scopul de a furniza alimente și produse pentru sezonul de iarnă. Timpul a trecut, iar de o vreme încoace cele două târguri au devenit un fel de melanj orginal de antichități, cusături și porturi populare, farfurii pictate, mobilier de epocă, cioplituri din lemn, timbre, artizanat, cărți, oale, porțelanuri, biciclete, statuete, tablouri, icoane și alte obiecte decorative, fără a lipsi însă produse mai noi – haine, încălțăminte, electronice, electrocasnice, diverse scule etc, toate însoțite de un bogat sortiment de alimente și băuturi. După 1989, când accesul în țară a fost simplificat, cele două târguri au devenit un adevărat fenomen cultural, și sunt vizitate de zeci de mii de persoane, inclusiv de turiști de prin Ungaria, Germania, Cehia, Austria și chiar SUA.

Tîrgul Coaselor se va desfășura în acest an în intervalul ”oficial” 9-12 iunie, însă, conform hotărârii Consiului Local, accesul comercianților în perimetrul târgului se poate face cu trei zile înainte de începerea manifestării, cu condiția achitării prealabile a taxei de ocupare a terenului.

”Nu ne dăm încă seama cum va fi anul ăsta, pentru că se redeschide târgul după doi ani: ori va fi foarte multă lume, ori foarte puțină. De obicei noi avem cam 20.000 de vizitatori la târgul ăsta. Loc este destul, avem o suprafață de peste 9 hectare, mai mult de 6,3 hectare proprietatea publică a coumnei și 2,8 hectare proprietatea Composesoratului. Oficial târgul se desfășoară în perioada 9-12 iunie, dar neoficial vânzătorii vin cu ceva timp înainte și atunci mai au vizitatori. Taxa de închiriere pentru comercianți este între 5 și 20 de lei pe metru pătrat, în funcție de zonă, iar taxa de intrare este de 5 lei pentru adulți, dar minorii, asta însemând persoane până la 18 ani, au intrare gratuită.”, spune Vlad Nistor, viceprimarul comunei Negreni.

Accesul se poate face fie cu mașina sau autobuzul, fie cu trenul, în această perioadă trenurile care trec prin Negreni având un punct de oprire în apropiere de intrarea în târg. Pentru cei care optează pentru mașină există o parcare administrată de Primărie, cu vreo 150 de locuri, iar în rest se mai poate parca în curțile localnicilor, evident contra cost. De remarcat că, probabil în urma unor experiențe nu foarte fericite, în incinta târgului este interzisă de multă vreme desfășurarea oricăror jocuri de noroc, inclusiv celebra pe vremuri ”alba-neagra”.

”Costul organizării unui târg – cu tot ce implică, pietruire alei, iluminat, firmă de pază și altele – este undeva în jur de 50.000 lei. Este greu de spus ce venituri vom obține, pentru că sunt mulți factori de luat în calcul, iar cel mai important e vremea: dacă avem vreme rea și plouă, numărul vizitatorilor se poate reduce cu chiar 70%. Însă toată lumea câștigă de pe urma târgului, inclusiv localnicii. Dar târgul ăsta este doar un fel de repetiție, de preambul, este mult mai micuț decât cel din toamnă, cam pe la 25% din celălat”, mai spune Vlad Nistor.

Viorel Dădulescu

Intrare persoane – 5 lei; pentru minori intrare gratuită.

Taxă chirie teren alimerntație publică: * zona A1 – 20 lei/mp * zona A2 – 15 lei/mp.

Taxă chirie producători individuali: * zona B1 – 15 lei/mp * zona B2 – 10 lei/mp * zona B3 – 8 lei/mp.

Taxă parcare mașini – 10 lei/zi.

Taxă vânzare din autoturisme – 25 lei/zi sau 100 lei/durata târgului.

Taxă vânzare din autocamion: 50 lei/zi sau 150 lei/durata târgului.

Taxă intrare în târg animale: * bovine și cabaline adulte – 10 lei; tineret sub 1 an – 5 lei * porcine adulte – 5 lei; tineret – 3 lei * ovine și caprine – 3 lei.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut