Facultatea de Silvicultură şi Cadastru – USAMV Cluj-Napoca adaptată dinamicii şi noilor tehnologii de pe piaţa muncii

80% din absolvenţii Facultăţii de Silvicultură şi Cadastru îşi găsesc loc de muncă în domeniu, în primele 12 luni de la absolvire. Facultatea de Silvicultură şi Cadastru este cea mai tânără facultate din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca şi demonstrează că este foarte adaptată la noile cerinţe de pe piaţa muncii. A fost înfiinţată anul trecut, în luna august, dar ca şi programe de studiu, ca şi domeniu de activitate a funcţionat mai mulţi ani în cadrul Facultăţii de Horticultură. Deoarece ambele programe Silvicultură, respectiv Măsurători Tereste şi Cadastre s-au bucurat de un real succes, în fiecare an la admitere participând foarte mulţi candidaţi, s-a decis să se înfiinţeze o facultate de sine stătătoare cu o şi mai mare vizibilitate. Mai multe informaţii despre cea mai tânără facultate din cadru USAMV Cluj-Napoca a oferit Tudor Sălăgean, decanul Facultăţii de Silvicultură şi Cadastru, în cadrul unui interviu acordat ziarului „Făclia”

Rep: Ce calităţi, aptitudini se potrivesc unei cariere în Silvicultură, respectiv în Cadastru?

În primul rând, potenţiali studenţi trebuie să fie persoane organizate, să le placă atât munca de teren, cât şi munca pe calculator. Să fie pasionaţi de redactarea de hărţi, planuri, de modele 3D. Paleta pe care noi o acoperim este extrem de vastă: sunt lucrări de măsurători inginereşti, toate şantierele din ţară au nevoie de asistenţă topografică, fie că vorbim de autostrăzi sau de reabilitări de drumuri. Totodată, în construcţii este necesară trasarea axelor construcţiilor, monitorizarea pe şantier, urmărirea comportării în timp a construcţiilor etc. Avem candidaţi foarte buni care vin inclusiv de la profilul uman. Aici avem sprijinul colegilor profesori de la matematică care au răbdarea de a le explica studenţilor matematica aplicativă.

 

Rep: De ce ar alege tinerii de azi specializările Silvicultură sau Cadastru?

În primul rând pentru că sunt foarte căutate pe piaţa muncii. În domeniul Silviculturii studenţii se angajează în cadrul ocoalelor silvice de stat sau private, în cadrul firmelor private din domeniu silvic, în cadrul gărzii forestiere sau a altor instituţii de la nivel local şi naţional. Atractivitatea este foarte mare. De asemenea, în domeniul Măsurătorilor Terestre şi Cadastru este o cerere extraordinar de mare pentru forţa de muncă, fiind considerat domeniu prioritar la nivel naţional. Cum în domeniul construcţiilor salarizarea minimă nu este ca cea de la nivel naţional, ci mai mare, tot aşa, în aceeaşi categorie intră şi domeniul ingineriei geodezice. Salarizarea este foarte atractivă în domeniul Măsurătorilor Terestre şi Cadastru. Sunt foarte multe companii de profil care angajează, inclusiv studenţi începând cu anul II, de la noi de la facultate. Deja sunt angajaţi part-time la firme de profil pe salarizare extrem de atractivă. După finalizarea studiilor, au posibilitatea să lucreze ca persoana fizică autorizată, dar şi în cadrul marilor companii de profil.

 

Peste 80% din absolvenţi îşi găsesc loc de muncă în domeniu,  în primele 12 luni de la absolvire

 

Rep: Care este gradul de absorbţie a tinerilor absolvenţi pe piaţa muncii?

Peste 80% din absolvenţi îşi găsesc loc de muncă în domeniu,  în primele 12 luni de la absolvire. Facultatea este în strânsă legătură cu mediul de afaceri din România şi din străinătate. Avem foarte multe internshipuri plătite. Avem parteneri firme foarte mari de profil, din străinătate (Franţa, Elveţia, Belgia). De asemenea, diplomele şi studiile le sunt recunoscute în afară. Avem foarte mulţi absolvenţi care profesează în străinătate în domeniul ingineriei geodezice. Nu vorbim doar de Europa, avem absolvenţi care lucrează în Australia, Statele Unite ale Americii. Tot absolvenţii care s-au angajat la companii foarte mari din străinătate, fiind foarte buni, au fost numiţi administratori în România, firmele respective deschizându-şi sedii în România, inclusiv în Cluj-Napoca. Mai mult de atât, fiind în conducerea Uniunii Geodezilor din România suntem în strânsă legătură cu mediul de afaceri, încercăm în permanenţă să ne updatăm planurile de învăţământ, cât şi fişele de disciplină în concordanţă cu cerinţele de pe piaţa forţei de muncă. Adică studenţii să lucreze în permanenţă cu noile tehnologii din domeniu. Stăm extraordinar de bine la capitolul dotări.

Rep: Ce ne puteţi spune despre această aparatură de ultimă generaţie ?

Ca şi echipamente care sunt folosite de studenţi ne-am adaptat pe partea de tehnologie UAV, de drone, pentru că dronele sunt folosite atât în Silvicultură, cât şi în Cadastru. De exemplu, în silvicultură se utilizează pentru monitorizarea pădurilor, pentru calcularea volumului de masă lemnoasă, a dimensiunii arborilor. Studenţii de la Silvicultură fac disciplina fotogrametrie de zboruri cu drone, inclusiv cu tehnologia Lidar. Facultatea dispune de diferite tipuri de drone de ultimă generaţie, scanner laser terestru care este folosit la modelarea 3D a construcţiilor pe baza norului de puncte extrem de utilizat şi cerut de arhitecţi, proiectanţi. De asemenea, avem receptoare GPS performante pentru măsurători pe baza semnalelor primite de la sateliţi, softuri de prelucrare. Universitatea are un proiect câştigat prin care ne vom dota cu noi echipamente, cu mai multe tipuri de drone cu autonomie mult mai mare, pe care se pot monta senzori simultan. Pe lângă aceste, vom achiziţiona un scanner mobil echipat cu drona lui separată.

 

Studenţii, sprijiniţi să pună pe picioare propria afacere

 

Rep: O aparatură atât de performantă la cursuri dovedeşte faptul că profesorii universitari sunt adaptaţi la noile cerinţe de învăţare.

Întregul corp profesoral este preocupat, în permanenţă, de perfecţionare. Ne pregătim şi ne adaptăm la noile tehnologii care apar în România şi în lume în domeniu, cu noile metode. Mergem la cursuri de perfecţionare, participăm la foarte multe conferinţe, manifestări ştiinţifice naţionale şi internaţionale, tocmai pentru a intra în contact cu tot ce se întâmplă nou în domeniul nostru. Cursurile, suporturile de curs, le îmbunătăţim şi le updatăm cu noile tehnici, tehnologii şi metode din domeniu.

Ca şi colectiv de cadre didactice, avem o vizibilitate bună, atât la nivel naţional, cât şi internaţional. Suntem în diferite poziţii, în diferite asociaţii profesionale, chiar cu funcţii de conducere, suntem cooptaţi în diverse grupuri de lucru la nivel ministerial, la nivel de autorităţi locale. Inclusiv colegii de la Silvicultură au fost solicitaţi de către Primăria Municipiului Bucureşti să inventarieze toţi arborii din Capitală.

Rep: În cadrul Facultăţii de Sivicultură şi Cadastru profesorii ghidează studenţii în laboratoarele în aer liber. Care sunt aceste laboratoare? Ce presupune practica pentru fiecare din cele două specializări?

Atât la Programul de Silvicultură, cât şi la Măsurători Terestre şi Cadastru, fiind parte de inginerie, punem accentul foarte mult pe competenţele aplicative ale studenţilor. Astfel că, ceea ce învaţă la curs studentul pune în practică. Studenţii de la Silvicultură împreună cu profesorii universitari desfăşoară activităţi specifice în campus, la Ocolul Silvic, aflat în administrarea facultăţii, care are o suprafaţă de zece mii de hectare, din care şapte mii de hectare fiind pădure. Pentru Măsurători Terestre şi Cadastru avem un poligon geodezic foarte bune stabilit în campusul Universităţii, precum şi în staţiunile didactice experimentale de la Cojocna şi Jucu. Studenţii fac măsurători topografice, în aer liber, trasări de construcţii, zboruri fotogrametrice pentru obţinerea ortofotoplanurilor digitale, întocmiri de hărţi, pichetări, documentaţii cadastrale, toată gama de servicii, care ulterior, ca şi inginer geodez, prin firma pe care o va deţine, le va presta.

Rep: Ce proiecte aveţi în derulare?

Acum avem în implementare un proiect prin care am finanţat 21 de planuri de afaceri ale studenţilor cu sume nerambursabile de 100.000 de euro, 40-60.000 de euro, în funcţie de sumele solicitate. Ei desfăşoară deja activitate economică prin firmele pe care le-au înfiinţat. La nivelul universităţii, îi consiliem pe perioada implementării proiectului.

Rep: Ce proiecte de viitor aveţi în vedere?

Ne gândim să lansăm un program de master, care va fi destinat atât absolvenţilor de Silvicultură, cât şi absolvenţilor de Măsurători Terestre şi Cadastru. Vom merge pe partea de cadastru silvic, şi atunci studenţii de la licenţă pot face acest master, în funcţie de pasiunile lor, pentru că atât silvicultura, cât şi partea de cadastru au în comun acest lucru. De asemenea, ne dorim ca anul acesta să depunem dosarul pentru acreditarea programului de măsurători terestre şi cadastru în limba engleză, pentru a atrage studenţi străini. Avem deja solicitări şi un feed-back pozitiv că ar fi doritori din străinătate pentru limba engleză, şi, de ce nu, ulterior să facem şi un program de master.

 

Rep: Cu ce se diferenţiază facultatea din Cluj-Napoca faţă de celelalte cu acelaşi specific din ţară?

În primul rând, aş evidenția dotarea. Avem o dotare de ultimă generaţie. Mai mult de atât, avantajul este că avem atât de multe staţiuni didactice experimentale, fondul mare de vânătoare, de aproximativ 10.000 de hectare, aflat în administrarea universităţii noastre. Studenţii noştri pot să-şi desfăşoare foarte bine activitatea practică. Cu alte cuvinte, au toate condiţiile optime pentru a-şi efectua practica. Aceste lucruri consider că ne avantajează şi ne diferenţiază, probabil, de alte facultăţi de profil.

 

Admitere sesiunea de vară: 11-28 iulie 2023

Admitere sesiunea de toamnă: 4-15 septembrie 2023

Detalii: https://admitere.usamvcluj.ro/

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut