Facultatea de Agricultură din cadrul USAMV Cluj-Napoca, pol de excelență regional și național

Una dintre cele mai vechi și de prestigiu facultăți din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca Facultatea de Agricultură continuă preocuparea sa de a-și consolida poziția de pol de excelență regional și național în domeniu. Facultatea de Agricultură își menține această poziție onorantă pregătind studenții ca să devină specialiști adaptați la noile tehnologii, în acest fel asigurând absolvenților o inserție facilă pe piața muncii. Mai multe informații oferă într-un interviu ziarului „Făclia de Cluj”, decanul Facultății de Agricultură din cadrul USAMV Cluj-Napoca, prof. dr. Roxana Vidican.

Reporter: Care sunt programele de studii pe care Facultatea de Agricultură din cadrul USAMV Cluj-Napoca le oferă tinerilor interesaţi să urmeze o carieră în domeniul agriculturii?

Profesor dr. Roxana Vidican, decan al Facultății de Agricultură: Facultatea de Agricultură din Cluj-Napoca, o facultate înființată în urmă cu mai bine de 150 de ani, răspunde provocărilor dinamicii pieței muncii adaptându-și oferta educațională pentru domeniile de licență și masterat după cum urmează; Licență: Agronomie – durata studiilor de patru ani; Agricultură, Montanologie, Exploatarea Mașinilor pentru Agricultură și Industrie Alimentară (trei programe de studii), Biologie – durata studiilor de trei ani, Ingineria mediului – durata studiilor de patru ani; Master – șapte programe de studii în limba română: Agricultură, Managementul resurselor montane și agroturistice, Dezvoltare rurală, Protecție și expertizare fitosanitară, Sisteme tehnice pentru producție și procesare în agricultură, Biologie aplicată, Protecția sistemelor naturale și antropice și un program în limba franceză – Agricultură și scimbări climatice.

Reporter: În cei peste 150 de ani de funcţionare Facultatea de Agricultură clujeană a pregătit sute de generaţii de ingineri care s-au remarcat în activitatea lor, devenind dintre cei mai buni specialişti din ţară şi de peste hotare. Cum s-a adaptat Facultatea de Agricultură noilor cerinţe de pe piaţa muncii?

Prof. dr. Roxana Vidican: Agricultura este o știință dinamică și în continuă adaptare la noile tehnologii, la schimbările climatice, dar și la situația economică mondială. A pregăti specialiști care să răspundă acestor provocări însemnează a ne preocupa de conținutul curricular, de a transmite tinerilor noțiuni științifice de actualitate, de la tehnologii, la instrumente moderne de tipul dronelor, senzorilor, capabili să poată practica o agricultură de precizie și să diminueze impactul schimbărilor climatice. În același timp, pentru actualizarea conținutului disciplinelor suntem conectați la mediul economic de profil, organizăm frecvente întâlniri cu aceștia pentru a putea include , la solicitarea lor, noi discipline care să aducă noi competențe cerute pe piața muncii.

Rep: Cum pun studenţii în parctică cele însuşite la cursuri? Care sunt laboratoarele în care se desfăşoară pregătirea practică?

Prof. dr. Roxana Vidican: O componentă importantă a pregătirii profesionale a studenților o reprezintă instruirea practică care se realizează în primul rând în fermele și stațiunile universității noastre, dar și la parteneri, la fermieri, pentru a completa prin abilități practice profilul unui absolvent al universității noastre.

Studenții familiarizați cu cele mai moderne tehnologii agricole

Rep: O bună pregătire practică oferă studenţilor posibilitatea să desfăşoare o serie de internshipuri. În acest fel, studenţii agronomi nu numai că dobândesc experienţă în a utiliza noi tehnologii, de exemplu aparatură modernă de specialitate, drone performante, în aplicarea produselor fitosanitare, dar se familiarizează şi cu cerinţele unui loc de muncă. Cum încurajează facultatea derularea acestor internshipuri?

Prof. dr. Roxana Vidican: La nivelul facultății, ca și al întregii universități, există acorduri de parteneriat pentru derularea de stagii de practică în conformitate, ca durată și conținut, cu planurile de învățământ. Partenerii noștri asigură cadru pentru ca studenții să se familiarizeze cu cele mai moderne tehnologii agricole, cu laboratoarele de cercetare, de analiză a solului și calității plantelor, cu laboratoarele unde se creează noi varietăți de plante menite să răspundă prin producții ridicate noilor tehnologii, dar și schimbărilor climatice. Parteneri sunt stațiunile de cercetare, firmele de inputuri, entități de protecție a mediului și analiza apei, dar și fermierii care susțin activitatea studenților. La aceștia se adaugă partenerii din străinătate care oferă stagii de placement – instruire practică, dar și mobilități de studiu ale unor universități de prestigiu din Europa prin programele Erasmus+ etc.

Rep: Ce proiecte mai aveţi în derulare?

Prof. dr. Roxana Vidican: În cadrul priorităților facultatea înscrie și activitatea de consultanță pe care cadrele didactice o oferă fermierilor pentru problemele tehnologice cu care aceștia se confruntă. De asemenea, există o ofertă de servicii de analize de sol, plantă, apă și aer, monitorizare a vegetației pajiștilor, etc. pe care cadrele o acordă. Derulăm, totodată, la solicitarea fermierilor activități de cercetare aplicativă care să răspundă unor nevoi concrete, cercetare la care sunt implicate cadre didactice, dar și studenți masteranzi și doctoranzi din facultate.

Rep: Care sunt proiectele avute în vedere pe viitor?

Prof. dr. Roxana Vidican: Preocuparea noastră este de a ne consolida poziția de pol de excelență regional și național în domeniu prin absolvenți care să aibă o facilă inserție pe piața muncii, prin rezultate ale cercetării științifice materializate în noi varietăți, elaborare de tehnologii, brevete de soiuri și hibrizi, etc.

Rep:Transmiteţi un mesaj pentru posibilii candidaţi care doresc să îmbrătişeze o carieră în domeniul agriculturii.

Prof. dr. Roxana Vidican: Meseriile din domeniul agricol și conexe acestuia sunt nobile în esența lor, iar pentru o reușită deplină un inginer trebuie să îmbine cunoștințe biologice și tehnologice, cunoaștere de mașini agricole și tehnică IT.

TIA SÎRCA

       

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut