Facilități fiscale pentru practicarea sportului și educației fizice

Legea nr. 34/2023, introduce facilități fiscale pentru cheltuielile cu abonamentele de utilizare a facilităţilor sportive în vederea practicării sportului şi educaţiei fizice cu scop de întreţinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori cu activităţi încadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum şi cu contravaloarea abonamentelor, oferite de acelaşi furnizor care acţionează în nume propriu sau ca intermediar, ce includ atât servicii medicale, cât şi dreptul de a utiliza facilităţile sportive, în același scop.

Actul normativ stabilește că reprezintă cheltuieli deductibile limitat la determinarea venitului net anual din activități independente în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, contravaloarea respectivelor abonamente plătite, începând cu data intrării în vigoare a Legii nr. 34/2023 (15 ianuarie 2023), în scopul personal al contribuabilului, indiferent dacă activitatea se desfăşoară individual sau într-o formă de asociere, în limita echivalentului în lei a 400 euro anual/ persoană.

De asemenea, începând cu veniturile aferente lunii februarie 2023, în cazul veniturilor din salarii și asimilate salariilor, în plafonul lunar de venit neimpozabil de cel mult 33% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat și care nu se cuprinde în bazele de calcul ale contribuțiilor sociale obligatorii, se include și contravaloarea respectivelor abonamente, suportate de angajator pentru angajații proprii, în limita echivalentului în lei a 400 euro anual/persoană.

La determinarea impozitului pe veniturile din salarii la locul unde se află funcția de bază, începând cu veniturile aferente lunii februarie 2023, din venitul brut se scade și contravaloarea abonamentelor menționate în lege, suportate de angajați, în limita echivalentului în lei a 400 euro anual. Abonamentul vizează servicii furnizate angajatului şi/sau oricărei persoane aflate în întreţinerea sa, în limita aceluiaşi plafon, indiferent de numărul de persoane.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut