FACIAS: 73,84% dintre respondenții unui chestionar susțin că au fost victime ale unui abuz comis de instituțiile statului

Peste 70% dintre cetățenii care au răspuns întrebărilor Fundației pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), în cadrul proiectului național „Fii informat, NU abuzat!”, consideră că, la un moment dat, au fost victime ale unui abuz comis de instituțiile statului.

În perioada derulării proiectului (aprilie 2021 – ianuarie 2022), la întrebarea „Ați fost victimele abuzurilor comise de instituțiile statului?”, 10,80% dintre respondenți au răspuns negativ, 46,84% spun că au întâmpinat maxim șase situații de abuz în viața lor; 26,63% susțin că au fost victima unui astfel de abuz de peste șapte ori. În total, 73,84% din respondenți susțin că au fost cel puțin o dată victima unui abuz comis de instituțiile statului sau reprezentanți ai acestora.

Potrivit statisticilor FACIAS din cadrul proiectului, cei mai mulți dintre cei care au considerat că au fost victime ale unui abuz au luat măsuri și doar 24,28% dintre victime nu au acționat în nici un fel. 24,92% au depus petiții și sesizări, 21,39% au atras atenția instituției, prin alte mijloace (verbal); 9,52% au apelat la justiție. 5,88% dintre cei care au considerat că au de-a face cu un abuz al statului au bifat opțiunea „I-am arătat funcționarului că procedează greșit și situația s-a rezolvat”.

Domeniile în care s-au întâlnit cel mai frecvent abuzuri au fost Justiția, probleme care țin de competențele Unităților Administrativ-Teritoriale și sistemul de Sănătate.

Echipa proiectului ”Fii informat, nu abuzat” a realizat un „Ghid Practic”, în limbaj simplu, care arată, aplicat, toți pașii de făcut, în raport cu natura problemei întâmpinate. Ghidul adună cca 50 materiale practice pentru a-i ajuta, în mod real, pe cetățeni să își rezolve problemele, fără costuri și  este disponibil, gratuit, la secțiunea ”Fii informat, nu abuzat!”, pe www.facias.ro/proiecte-2/.

Cei care doresc să semnaleze situații abuzive generate de instituțiile statului sunt invitați să completeze chestionarul disponibil pe www.facias.ro/chestionar.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut