Expozițiile Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei la Iulius Mall

Mersul la cumpărături capătă o nouă încărcătură, alta decât a pungilor cu produse, în urma parteneriatului încheiat între Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei și Iulius Mall.

După ce, în perioada 15 decembrie 2021 – 15 ianuarie 2022, MNIT a organizat, la Iulius Mall, o expoziție prin care a prezentat o istorie a Crăciunului la Cluj, acum oferă publicului povestea unei iubiri de secole, căreia nici moartea nu i-a pus capăt. „Romeo și Julieta de la Cluj” – cum i-a numit presa, au ieșit la iveală în contextul lucrărilor de restaurare-reabilitare a Mănăstirii Franciscane din Piața Muzeului, din anii 2012-2013. Arheologii au descoperit atunci un mormânt dublu, medieval, în care cei aflați acolo încă se țineau de mâini. Este unica descoperire de acest gen din România. Expoziția găzduită de Iulius Mall în perioada 14 – 28 februarie va spune povestea acestei descoperiri arheologice, contextualizând-o istoric.

Tot în această lună, în 26-27 februarie, MNIT organizează, în spațiul Kidsland din incinta Iulius Mall, o serie de ateliere de confecționat mărțișoare cu tematică de ceramică preistorică. Participarea la aceste ateliere este gratuită și se poate face doar pe bază de rezervare.

Din luna martie, MNIT aduce în Iulius Mall „Grația și feminitatea din vremurile de demult”, respectiv o expoziție dedicată femeii și care prezintă portrete spectaculoase din colecțiile grafice ale muzeului.

„Prin astfel de demersuri, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei își propune să familiarizeze publicul atât cu colecțiile muzeului, cât și cu activitatea din spatele exponatelor. În același timp, găzduind aceste activități, Iulius Mall își arată susținerea pentru istoria și pentru cultura comunității din care face parte” – precizează organizatorii.

Conform celor anunțate, vineri, de MNIT, expoziția „LIMES. Frontierele Imperiului Roman în România” va mai putea fi vizitată doar până în 30 aprilie. Tot în acest an va fi deschisă publicului și expoziția „ZMEA – Zei și muritori din Egiptul Antic”. Expoziția ”Istoriile Clujului” rămâne deschisă publicului, pe tot parcursul acestui an, la etajul I al muzeului.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut