Expoziție: Știință și Etnicitate III, la MET

Muzeul Etnografic al Transilvaniei anunță organizarea celei de-a treia expoziții din seria Știință și Etnicitate, expoziție al cărei vernisaj va avea loc marți, 28 martie, ora 17:00, în Sala Reduta (str. Memorandumului nr. 21). Curatorul expoziției: prof. dr. Marius Turda (Oxford Brookes University).

Expoziția are drept tematică România din perioada de la sfârșitul anilor 1940 și până la începutul anilor 1970 și urmărește să identifice „atât continuitățile, cât și discontinuitățile dezbaterii despre rasă și rasism, comparativ cu perioada precedentă”, așa cum au putut fi urmărite în primele două expoziții din această serie.

După anul 1945, România a intrat într-o perioadă de ocupație militară sovietică, perioadă care a însemnat, printre altele, și închisoare politică pentru elitele culturale și epurarea drastică a instituțiilor științifice. În același timp, antropologia, medicina și genetica au fost condamnate oficial ca fiind burgheze, în vreme ce teoriile eredității, cum ar fi cele ale lui Gregor Mendel și T. H. Morgan, au fost înlocuite cu modelele pseudo-științifice propuse de T. D. Lîsenko și Olga Lepeşinskaia. Conturul unei noi abordări, în antropologie și în celelalte științe ale omului, a început să devină treptat tot mai evident. În conformitate cu modelul sovietic, scopul acestor noi abordări era de a reafirma preeminența socialului asupra biologicului și de a re-evalua importanța istorică a colectivității. Totuși, au existat oameni de știință români care au depus eforturi pentru a adapta metodologiile interbelice (în special metoda antropologică propusă de Francisc Rainer și cea monografică dezvoltată de Dimitrie Gusti) la noul mediu științific de inspirație sovietică. Ei au dorit să pună în evidență importanța cercetărilor lor antropologice pentru dezvoltarea noilor concepte comuniste despre om și societate. Din aceste motive, reinstituționalizarea antropologiei fizice ca disciplină științifică în România, începând cu anii ’50, dominată de Ștefan-Marius Milcu la București și de Olga Necrasov la Iași, cât și acceptarea oficială a darwinismului și, apoi, a geneticii umane în anii ’60, trebuie să fie înțelese în cadrele lor ideologice specifice. La urma urmei, aceasta a fost perioada în care ambițiile regimului politic din România erau acelea de a construi o nouă societate socialistă. Mai mult chiar, acest program socialist biopolitic a fost îmbrățișat fără rețineri de antropologi, sociologi, medici și biologi, care l-au adoptat ca element esențial cercetărilor lor științifice” – precizează prof. univ. dr. Marius Turda, Universitatea Oxford Brookes, Marea Britanie.

Partenerii acestui proiect expozițional sunt Centrul de Istorie a Eugeniei și a Rasismului, Confront Eugenics, Oxford Brookes University, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, Academia Română – Filiala Cluj-Napoca – Institutul de Istorie „George Barițiu”.

Expoziția va fi deschisă în perioada 28 martie – 15 aprilie, de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00, ultima intrare la ora 17:00.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut