Expoziție de mărțișoare la Gherla

În municipiul Gherla a devenit tradiție ca, de 1 Martie, în fiecare an să se organizeze o expoziție de mărțișoare, primul semn al primăverii. Dacă în alți ani aceasta a avut loc pe aleile părculețului din fața Catedralei Armenești, acum ea este găzduită de Centrul Național de Informare și Promovare Turistică.

Aici expun persoanele private de libertate (femei) de la Centrul terapeutic „Lotus” din cadrul Penitenciarului Gherla. Sunt lucrări deosebit de frumoase și atrăgătoare, mărțișoare croșetate, realizate de femeile coordonate de agentul de poliție penitenciară Mihaela Bălăi, care prezintă  publicului și câteva căsuțe cu păsări și diferite figurine, la fel croșetate de mâinile îndemânatice ale persoanelor aflate dincolo de gratii, dar care de astă dată au „evadat” în lumea artei. Tot ce fac ele în timpul activităților ocupaționale este într-adevăr artă, spre meritul lor și al doamnei  Mihaela Bălăi, artizanul  succeselor dobândite în acest domeniu de persoanele private de libertate. Dovadă în acest sens este succesul de public de care se bucură lucrările cu care au ieșit în oraș, fiindcă trebuie să menționăm, mărțișoarele sunt expuse la vedere în vitrina Centrului Turistic din Piața Libertății, unde pot fi văzute de oricine trece prin fața clădirii. O idee excelentă a organizatorilor, în actualele restricții cauzate de Covid-19. Nici nu se putea găsi un alt loc pentru acest eveniment artistic.

Tot la Centrul Turistic se mai prezintă cu mărțișoare în fața vizitatorilor membrii cercurilor de confecții podoabe, obiecte decorative și foto de la Clubul Copiilor Gherla, conduși de profesoarele Daniela Katona și Kurusian lldikó. Copiii sunt prezenți cu lucrările lor ingenioase, în aceste zile, și la Librăria Galaxia Gutenberg din centrul municipiului.

Expoziția de mărțișoare ale copiilor, din interiorul Centrului Național de Informare și  Promovare Turistică Gherla, rămâne deschisă până la 12 martie 2021 și poate fi vizitată în condițiile purtării măștii și distanțării fizice, de luni până vineri, între orele 9:00-15:00. Tot acolo se mai pot admira și costumele armenești.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut