Expoziţie de fotografie poloneză la Muzeul de Artă Cluj-Napoca. Între pictorialism şi avangardă

Muzeul de Artă Cluj-Napoca va găzdui miercuri, 6 iulie 2011, la ora 18.30, vernisajul expoziţiei de fotografie Între pictorialism şi avangardă, cu lucrări realizate de Fortunata Obrapalska, una dintre cele mai importante figuri în fotografia poloneză în prima jumătate a secolului al XX-lea. Expoziţia, realizată ca un eveniment deosebit care marchează preluarea de către Polonia a Preşedinţiei Uniunii Europene (iulie-decembrie 2011), este organizată de către Administraţia Regională a Voievodatului Malopolska şi Muzeul de Istoria Fotografiei ‘’Walery Rzewuski’’ din Cracovia, împreună cu Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Institutul Polonez din Bucureşti şi Ambasada Poloniei la Bucureşti.

Provenind din colecţiile Muzeului de Istoria Fotografiei ‘’Walery Rzewuski’’ din Cracovia, expoziţia se desfăşoară în perioada 6 iulie – 8 august 2011. Curatorul expoziţiei şi autorul textelor din mini-catalogul expoziţiei, editat în versiune trilingvă (română, engleză şi polonă) este Monika Kozieñ. Printre invitaţii de seamă ai acestui vernisaj se numără ambasadorul Poloniei la Bucureşti, Excelenţa Sa, domnul Marek Szczygiel, vicemareşalul Voievodatului Malopolska, domnul Witold Latusek, precum şi alţi membri ai Administraţiei Regionale a Voievodatului Malopolska. Din partea Institutului Polonez din Bucureşti va participa doamna Natalia Mosor, director adjunct al acestei instituţii.

Fortunata Obrapalska s-a născut în anul 1909 la Wlodzimierz Wolyñski. Se va înscrie la Academia de Arte Frumoase din Varşovia pe care, însă, este nevoită să o abandoneze din considerente financiare, pentru a urma Facultatea de Chimie a Universităţii ‘’Ştefan Batory’’ din Vilnius. În anul 1935 se căsătoreşte cu Zygmunt Obrapalski. Devine interesată de fotografie de la jumătatea anilor ’30. Înainte de război îl cunoaşte pe Jan Bulhak, cel care crease ‘’fotografia patriei’’ şi care o va influenţa în mod semnificativ. Lucrările din prima perioadă vor fi realizate în perspectivă realistă, cu particularităţi specifice pictorialismului.

La sfîrşitul anilor ’40, artista începe să realizeze acele lucrări care au plasat-o printre cei mai remarcabili reprezentanţi ai avangardei poloneze în fotografie.

 

Articole din aceeasi categorie