Experiența a două tinere nevăzătoare din Cluj la Centrul Spațial NASA de la Huntsville

Două eleve ale Liceului Special pentru Deficienți de Vedere din Cluj-Napoca au avut parte de o experiență pe care cu siguranță nu o vor uita niciodată. Tinerele au avut șansa de a participa timp de o săptămână într-un program intensiv de știință și tehnologie desfășurat la Centrul NASA pentrul de zbor spațial din Huntsville, Alabama.

În cadrul taberei, elevele au putut testa gravitația de pe Lună și au aflat multe lucruri legate de explorarea spațiului.

Andrada Oprean și Iulia Beudean de la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere au ajuns la Centrul NASA pentrul de zbor spațial din Huntsville, Alabama prin intermediul unei burse în cadrul programului internațional Honey Well Educator at Space Academy HESA în parteneriat cu Centrul Spațial și de Rachete al SUA și cu Centrul de Resurse NASA.

În această ambianță cu valențe și de ordin cosmic, 250 de tineri cu deficiențe de vedere din mai multe țări ale lumii au petrecut o săptămână într-un program intensiv de știință și tehnologie desfășurat la tabăra NASA care a avut loc în orașul Huntsville.

Principalele activități desfășurate aici, dar care au captivat enorm de mult atenția tinerilor bursieri veniți din multe țări ale planetei, au vizat: testarea gravitației de pe Lună, activități în echipă, DEBATE pe teme variate, vizita la Planetariu, unde au ascultat vocea lui Neil Amstrong, primul astronaut care a pășit pe lună în 1969 și care și-a luat brevetul de pilot la vârsta de 16 ani, pe care o au mulți din tinerii care i-au călcat pe urme în acest provocator program.

Aceste activități sunt cuprinse în cadrul unui program de Astronomie SCIENCE WOMEN DAY/ANUL INTERNAȚIONAL AL ȘTIINȚELOR DE BAZĂ, care, în componenta divertisment, s-a încheiat cu luarea unui interviu celui mai volubil astronaut prezent în Stația Spațială NASA.

Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut