,,Exercițiul vizual începe să facă parte din exercițiul auditivʼʼ – interviu cu Silvia Sbârciu, manager general Filarmonica de Stat ,,Transilvaniaʼʼ

Odată cu ridicarea restricțiilor, Filarmonica de Stat ,,Transilvaniaʼʼ se pregătește să primească un public mai numeros în sala de spectacol, dar vine și cu o nouă viziune pentru ca muzica clasică să pătrundă mai ușor în viața noastră de zi cu zi. Despre cum se poate îmbina energia sunetului cu arta și tendințele tehnologiei de astăzi aflăm de la Silvia Sbârciu, manager general Filarmonica de Stat ,,Transilvaniaʼʼ, într-un interviu acordat ziarului Făclia.

,,După o perioadă în care am fost vulnerabilizați de situația pandemică, e prima dată când ușile se deschid din nou pentru a se ocupa întreaga sală și a fost nevoie să ne adaptămʼʼ, spune Silvia Sbârciu. Concertele educative și cele de acces, la care se renunțase anterior, vor fi reluate. Mai mult, noua viziune managerială a instituției de cultură clujene vizează trei linii directoare ambițioase. ,,Prima linie are în vedere concertul standard, cu care publicul s-a obișnuit, cea de-a doua vizează și atragerea unui public nou, chiar publicul IT, educat și creativʼʼ, adaugă Silvia. Evenimentele de tip ,,concert accesʼʼ vor fi reluate începând cu data de 19 mai, iar publicul va fi martor la o lucrare din concertul standard, care însă va fi explicitat, astfel încât acesta să se poată iniția.

O treia dimensiune pe care se mizează este așa-numitul concept ,,music in the pubʼʼ, destinat categoriei de public denumite ,,creative peopleʼʼ. Prin aceasta, se dorește ca artiștii să ajungă în spații neconvenționale din oraș, să interpreteze, oferind, totodată, explicații publicului, pentru a se aclimatiza cu specificul muzicii clasice.

Concertul-pilot intitulat ,,Visual Musicʼʼ, un eveniment complex, sincretic, programat pentru data de 11 martie 2022, de la orele 19.00, deschide această nouă linie – muzică și tehnologie. ,,Clujul este recunoscut nu doar pentru mediul universitar și cel cultural, ci și pentru mediul de business și mediul IT. O fuziune între cele două lumi încă nu s-a făcut. Pe termen lung, acest lucru presupune o serie de beneficii aduse direct societății. Practic, te imersezi cu această muzică în cotidian, devii relevant, face parte din viața fiecăruia dintre noi, chiar și a celor care nu sunt neapărat interesați de muzică clasică.ʼʼ

Cu ocazia concertului de vineri seara, elementul sonor live se va întrepătrunde cu moda, cu elementul vizual, prin intermediul unei pelicule. Tehnologia va întâlni ideea de muzică renascentistă, barocul timpuriu.

,,Artistul multimedia și compozitorul Cătălin Crețu va interacționa cu sunetul prin senzori, el a dezvoltat chiar și un soft prin care poți să atingi muzica sau să o vezi, artista video Raluca Ciornea a muncit foarte intens la acest proiect și a creat filmul din spate, ne bucurăm și de prezența unor tineri designeri, care au creat vestimentația din film, de o serie de sponsori care au pus efortul și produsul fiecăruia în acest proiect. Tot ceea ce înseamnă aparatură, tehnologie vine de la Academia de Muzică ,,Gheorghe Dimaʼʼ din Cluj-Napocaʼʼ, un vechi partener al Filarmonicii, a menționat Silvia.

,,Visual Musicʼʼ va fi completat și de prezența influencerilor cunoscuți pentru activitatea lor din social media, astfel încât produsul muzical să ajungă la cât mai multe persoane.

Din dorința de a intra cât mai puternic în cotidian, Filarmonica clujeană are în perspectivă și alte concepte, cum este ,,music boxʼʼ, sau căsuța de destresare, ,,în care muzica clasică să poată fi accesată din mijlocul aglomerației urbane, interacționând cu ea prin senzori, tempo, dinamică, nu mai asculți doar pasiv, ci începi să te joci cu această muzică.ʼʼ Experimentul, dincolo de tradițional, se poate regăsi în medii dintre cele mai diverse, de la sala de clasă, hala de producție, stadionul sau chiar stația de autobuz. Poate lua forma unei muzici pentru jocuri video complexe, artiștii devenind gameri. ,,Exercițiul vizual începe să facă parte din exercițiul auditivʼʼ, ne mărturisește Silvia Sbârciu cu mult optimism.

Toate liniile directoare ale viziunii manageriale a instituției se concentrează în jurul aceluiași deziderat, acela de a crește publicul, atât cantitativ dar și ca formare a gustului pentru frumos, în contextul actual în continuă schimbare.

Concertul standard de vinerea seara va fi intercalat, pe parcursul anului, cu cele de tip acces și cu evenimentele educative.

O altă noutate pe care Filarmonica Transilvania o aduce în atenția clujenilor o reprezintă proiectul orchestrei de tineret, dezvoltat în parteneriat cu Academia Națională de Muzică ,,Gheorghe Dimaʼʼ din Cluj-Napoca. ,,Este o colaborare absolut firească, practic, pepiniera Filarmonicii vine, în mare parte, din Academia de Muzică, e o relație directă pe piața muncii. Vrem să le oferim tinerilor artiști niște privilegii, vor beneficia de dirijorii care vin la Filarmonică, de cursuri de măiestrie, se va face un front comun pentru a sprijini această idee de orchestră și pentru a forma viitorul muzician din orchestră de la început într-o direcție bună. Filarmonica de Stat ,,Transilvaniaʼʼ este recunoscută ca fiind una dintre cele mai bune din țară. La fel, corul este unul dintre cele mai bune din Europa.ʼʼ

Muzica are rolul de a ne învăța să metamorfozăm orice experiență pe care o trăim în ceva pozitiv. Este și mesajul pe care conducerea Filarmonicii a ținut să îl transmită publicului, arătându-ne cum se poate ca Mozart sau Bach să ajungă ei înșiși la noi, în contemporaneitate, prin mijloacele moderne pe care tehnologia ni le pune la dispoziție.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut