Exclusiv. Unde vor fi plantați primii arbori de sequoia la Cluj-Napoca. Video&Foto

Cinci arbori de sequoia-metasequoia   au ajuns la Cluj-Napoca și urmează să fie plantați în cadrul proiectului de regenerare urbană dezvoltat pe fost platformă Carbochim. În total, vor fi plantați 610 noi arbori pe o suprafață de 5,5 hectare de teren, echivalentul a jumătate din Parcul central din Cluj-Napoca.

 Cei peste 600 de arbori, printre care și cinci Sequoia, se află în pepiniera Stațiunii de Cercetări Horticole din zona cartierului Gheorgheni și care aparține USAMV. Copacii urmează să treacă printr-un proces de carantină și aclimatizare. Sunt specii de arțari, castani, tei, platani, ginkgo biloba și stejari cu vârste până la 60 de ani care au fost aduși din diverse pepiniere specializate din Europa.

„Arborii de sequoia-specia metasequoia au fost aduși din Italia. Au avut 25 de metri înălțime dar pentru a-i putea transporta la Cluj-Napoca și a respecta normele rutiere a trebuit să-i toaletăm la 13 metri. Au acum 60 de ani dar trăiesc peste 1000 de ani”, a declarat pentru Făclia reprezentantul proiectului de regenerare urbană propus pe platforma Carbochim, Sorin Guttman.

Proiectul de regenerare urbană va avea 5,5 hectare, cât jumătate din Parcul Central și va avea peste 100.000 de plante de diferite dimensiuni.

Noul parc va fi deschis publicului iar atracția zonei va consta în cei cinci arbori de sequoia. Reprezentanții proiectului de la Carbochim au spus că s-a dorit să se planteze mai mulți arbori de metasequoia, însă doar cinci am putut identifica pentru relocare în pepiniere.

 La 70 de kilometri de Cluj-Napoca, în Săcuieu un astfel de arbore gigantic a fost plantat acum mai bine de 100 de ani. Copacul a fost adus din S.U.A. de către Ioan Silvestru Gal şi plantat lângă reşedinţa sa de vară de la Cărmăzan. Având o circumferinţă ce abia o cuprind patru persoane, trunchiul se desprinde în două tulpini gemene, care se înalţă peste arborii din jur la peste 40 m înălţime.

Astfel de exemplare pot fi admirate și la Oradea. Arborii din Oradea au înălțimi ce variază între 19 – 22 metri, cu un diametru de 64 – 90 cm. De asemenea, la Băile Herculane poate fi văzut un astfel de arbore. Arborele mamut de la Băile Herculane este o specie rară de Sequoia Gigantea, singurul exemplar declarat monument al naturii, din cele câteva existente pe teritoriul României.

Această specie gigantică de arbori creşte în pădurile din Munţii Sierra Nevada, din California, la o altitudine de peste două mii de metri. Arborii giganţi de Sequoia sunt printre cele mai înalte organisme de pe Pământ în prezent. Numele „sequoia” este dat în cinstea liderului indienilor cherokee Sequoyah (1776–1842). Arborii Sequoia sunt de trei tipuri: Californian Redwood (Sequoia Sempervirens), cunoscut si sub numele de Redwood, folosit des ca şi conifer ornamental, Giant Sequoia (Sequoiadendron Giganteum), considerat cel mai mare copac în ceea ce privește volumul total, fiind ocrotit prin lege și Dawn Redwood (Metasequoia), cunoscut doar ca și fosil până în 1941 când a fost descoperit în China.

Sequoia se înmulțește prin semințe, dar numai din semințele arborilor care trec de 30 de ani. Cu rădăcini care în mod normal ating 50-60 de metri lungime și care necesită un sol fertil, adânc de cel puțin 10 metri, arborii sequoia se dovedesc a fi niște adevărați supraviețuitori. Până acum s-a dovedit că se pot adapta ușor și în alte părți ale lumii, în condiții mult diferite față de cele cu care erau obișnuiți.

 

Cosmin PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut